Hlavní obsah

Video: Ukrajinci tvrdí, že dobyli ropné plošiny léta ovládané Ruskem

Bez komentáře: Ukrajinské záběry z údajného ovládnutí ropných plošin v Černém moři.Video: telegram/DIUkraine

 

Reklama

Už několik týdnů bylo jasné, že se v oblasti něco děje. Teď ukrajinská vojenská rozvědka ohlásila dobytí ropných plošin nedaleko Krymu, které Rusko během války využívalo k vojenským účelům.

Článek

Ukrajinská vojenská rozvědka se chlubí dalším úspěchem v bojích o Černé moře. Tvrdí, že dobyla plošiny na těžbu ropy a zemního plynu v blízkosti Krymu známé jako „Bojkovy věže“.

Na sociální síti Telegram zveřejnila záběry, které mají ukazovat, jak se ukrajinské síly k plošinám přiblížily a zaujaly na nich pozice. Autenticitu záznamu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Není ani jasné, kdy přesně záběry vznikly.

Deník Ukrajinska pravda píše, že Rusko plošiny dobylo už v roce 2015, tedy rok po protiprávní anexi Krymu. Po začátku invaze na Ukrajinu loni v únoru je využívalo k vojenským účelům, mj. jako přistávací plochu pro vrtulníky nebo k rozmístění radarů.

Rozvědka tvrdí, že během speciální operace ukořistila munici pro vrtulníky a radar pro sledování pohybu lodí po Černém moři. Podle ní se při zásahu ukrajinské síly na člunech střetly s ruským letadlem Su-30, zasáhly ho a donutily k ústupu.

Před časem boje o plošiny zaznamenala i britská vojenská rozvědka, která je zmiňovala v jedné ze svých pravidelných zpráv o válce na Ukrajině.

Náznaky o bitvě se objevovaly i v ukrajinských médiích. „Je to jedna z nejextrémnějších operací, které jsme od roku 1991 v Černém moři a na legálním území Ukrajiny provedli,“ říkal na konci srpna o bitvě nedalo Hadího ostrova major Viktor Torkotjuk v rozhovoru pro server Ukrajinska pravda. Detaily ale tehdy neprozradil.

Plošiny získaly svou přezdívku po někdejším ukrajinském ministrovi energetiky Juriji Bojkovi z dob prezidenta Viktora Janukovyče. Manažeři, které dosadil do čela podniku Naftogaz, za ně totiž zaplatili dvojnásobek reálné hodnoty, připomněl před časem server The New Voice of Ukraine.

Kontext

Rozhovor s ukrajinským geologem Vitalijem Privalovem o významu ropných nalezišť v Černém moři.

Analýza poukazující na rostoucí význam bojů v Černém moři.

Reklama

Doporučované