Hlavní obsah

Video: Ukrajinci ukázali, jak dobývají zákopy u klíčové cesty do Bachmutu

Bez komentáře: Ukrajinské jednotky provádí protiútok v zákopech, aby získaly opět kontrolu nad důležitou silnicí 0506, kterou zásobují Bachmut.Video: twitter/SugarEgor

 

Reklama

V Bachmutu pokračují těžké boje na krátkou vzdálenost. Jedny z nejtvrdších střetů probíhaly u obce Chromove, kde se ukrajinské síly snaží udržet kontrolu nad svou důležitou zásobovací trasou 0506.

Článek

Záběry pořízené v bitvě ukazují boje o tzv. cestu života. To je jedna z posledních přístupových silnic do ukrajinského Bachmutu, o jehož dobytí už měsíce usilují ruské jednotky. Po cestě proudí nejenom munice, ale i další zásoby na ukrajinské pozice, ale také se po ní odváží zranění do většího bezpečí.

Zásobování přes nezpevněné cesty ukrajinským jednotkám komplikuje bláto – v regionu je pořád vlhko.

Ruským silám se nedávno podařilo vytlačit Ukrajince z jejich pozic u silnice 0506. Jejich úspěch ale netrval dlouho. Údajně se zmocnily pouze jednoho dlouhého zákopu, který je vidět i ve videu, ale pozice nedokázaly kvůli protivníkově palbě posílit a udržet.

Zprávy z bojiště:

Prakticky všem ruským snahám o ofenzivu došel dech, boje o Bachmut ovšem i v uplynulém týdnu probíhaly s neztenčenou silou. Ruské síly byly také dosud nejblíž obklíčení města, ukrajinští obránci je ale vrhli zpět.

Ukrajinský protiútok zatlačil Rusy zpět. Nejprve drony, dělostřelectvo a těžká technika palbou přinutily ruské jednotky v zákopech se ukrýt. Pak nastoupila ukrajinská pěchota, která zákopy systematicky dobyla. Zdá se, že ruští vojáci z velké části padli, protože ústupové cesty byly pod ukrajinskou palbou.

Na protiútoku se podílela i 3. útočná brigáda, na záběrech, které kolují na sociálních sítích, je vidět, v jak těžkých podmínkách vojáci bojují. Zákopy jsou plné bahna, jež komplikuje pohyb uvnitř obranných pozic.

Naprostou autenticitu záběrů zveřejněných jednou z bojujících stran ale nelze v podmínkách války nezávisle ověřit. Z videa také není možné vyvozovat nic o celkovém dění na frontě.

Podívejte se na fotogalerii ze životně důležité trasy, které Ukrajinci říkají „cesta života“.

+9

Reklama

Doporučované