Hlavní obsah

Video: Ukrajinské „buginy“ úspěšně proti ruským obrněncům

Bez komentáře: Ukázka útoku ukrajinské „buginy“ na ruský obrněný transportér.Video: twitter/UWTracker

 

Reklama

Ukrajinská armáda opakovaně ukazuje, že se umí kreativně přizpůsobit technickému náskoku nepřítele. Hojně začala například využívat terénní buginy vybavené různými typy zbraní.

Článek

Většina těchto vozítek je osazena různými druhy protitankových střel. Často se jedná o ukrajinské protitankové střely Stugna-P, v NATO označované Skif, které účinně ničí ruskou těžkou techniku a způsobují druhé straně citelné ztráty.

Systém vychází se starších, ještě sovětských modelů po laserovém paprsku naváděných střel 9K116/9M117, dočkal se ovšem pochopitelně řady vylepšení.

Foto: Arsen Avakov na Facebooku

Ukrajinská „bojová bugina“ na snímku z roku 2015. Základem je čtyřkolka Cfmoto s rychlostí až 100 km/h. Na střeše střela Stugna-P.

Střela Stugna-P dokáže ničit tanky až do vzdálenosti 5 kilometrů. Laserem naváděná raketa umí zničit techniku i s reaktivním pancéřováním, píše server The Drive.

Výhodou raketového systému je i obsluha pomocí dálkového ovládání, které umožňuje odpálit střelu ze vzdálenosti 50 metrů od zařízení, na kterém je umístěná.

Na sociálních sítích koluje několik fotek a videí, ze kterých se nedá přesně určit, o jaké konkrétní typy vozů jde. Podle serveru The Drive jde pravděpodobně ve většině případů o buginy Polaris Ranger ve vojenském provedení MRZR Alpha. Na Ukrajině se však objevují i jiné typy těchto vozítek.

Výhoda malých bugin, které jsou vyzbrojené protitankovými střelami, je rychlost. Ukrajinské jednotky se tak mohou svižně přesouvat z místa na místo a za pomoci raket Stugna-P zasáhnout jak pozemní vozidla, tak za určitých okolností i nízko letící pomalá letadla, včetně útočných vrtulníků.

Díky většímu dostřelu ukrajinské rakety a vzdálené obsluze je pro Rusy těžké tyto mobilní jednotky zaměřit a zničit.

Ukrajinská armáda tyto lehké terénní vozy používala už před ruskou invazí. Využívala je během bojů v oblasti separatistických republik.

Vojenské buginy nepoužívá jen Ukrajina. Americká armáda využívá koncept rychlých útočných vozidel už od osmdesátých let. Použila je třeba v Iráku během bitvy o Mosul.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované