Hlavní obsah

Video: Marseille zaplavilo 2900 tun odpadků

Bez komentáře: Jak vypadají ulice Marseille během stávky popelářů.Video: twitter/noeud

 

Reklama

aktualizováno •

Jihofrancouzské přístavní město Marseille ochromila stávka popelářů. Ti se odmítají vzdát a v ulicích města se tak hromadí tuny odpadků. Situace už došla tak daleko, že tamní starosta organizuje úklid. Stávka skončí ve čtvrtek.

Článek

Problém s odpadky trápí přístavní město dlouhodobě. Aktuální stávka je už třetí za poslední čtyři měsíce. Kvůli hromadění nepořádku v ulicích došla trpělivost i tamnímu starostovi Benoîtovi Payanovi.

Ten se už nemohl dívat na přetékající kontejnery a zorganizoval úklidovou akci. Do ulic vyjelo několik nákladních vozů, které svážejí odpad ze zasypaných částí.

„Výjimečná situace, výjimečná reakce,“ řekl starosta, když oznámil, že toto úterý „naléhavě zasáhne“ s nákladními vozy, aby „posbíral nadbytek z popelnic, který blokuje ulice“, cituje politika francouzský deník Libération.

Ve středu francouzský deník Le Figaro informoval, že došlo k dohodě mezi odborovým svazem Force Ouvrière (FO). Dohoda má zahrnovat zejména navýšení mezd popelářů. K oficiálnímu konci stávky má dojít ve čtvrtek večer. Zbývající odpad bude podle vedení města trvat odvézt asi osm dní.

V Marseille je v ulicích odhadem 2900 tun odpadků, které není kam odvážet. Často začínají hořet. Někteří lidé totiž odpadky místo vyhození pálí. V uplynulých dnech proto museli hasiči několikrát zasahovat. Zároveň hrozí, že by od ohně v popelnicích mohla vzplanout auta nebo budovy, popisuje francouzský rozhlas Radio France Internationale.

O víkendu v přístavním městě silně foukalo. Úřady se obávají, že ve Středozemním moři přistálo velké množství plastů. V říjnu, kdy proběhla první stávka, totiž rovněž vítr navál velké množství odpadků do moře. Turisticky oblíbenému pobřeží tak hrozila ekologická katastrofa. Zanesené pláže nakonec vyčistilo několik stovek dobrovolníků.

V pondělí večer město jmenovalo i speciální kontrolory, kteří mají monitorovat problémy s veřejným pořádkem způsobené přítomností odpadu, a to i na veřejné dálnici, popisuje francouzský rozhlas.

Stávku, která trvá od 18. ledna, vyhlásila odborová organizace FO. Ta uvedla, že některá ustanovení z předchozí dohody, uzavřené na konci prosince se všemi odborovými organizacemi, nejsou městem dodržována, píše Libération.

V sobotu rozhodl správní soud v Marseille ve prospěch města. Vedení metropole Aix-Marseille-Provence požádalo o zrušení blokád překladišť a garáží, kde jsou uloženy popelářské vozy, a umožnilo tak těm popelářům, kteří nestávkovali, pracovat.

Reklama

Doporučované