Hlavní obsah

Video z centra Kramatorsku: Rakety zasáhly obytné domy, umírali civilisté

Bez komentáře: Následky ruského ostřelování v Kramatorsku.Video: AP

 

Reklama

Kramatorsk na východě Ukrajiny zasáhly ve čtvrtek další dvě ruské rakety. O den dříve ve stejném městě zničila střela rezidenční budovu.

Článek

Kramatorsk po čtvrtečních ruských útocích znovu sčítá škody. Místní policie uvedla, že za poslední dva dny zemřeli nejméně tři civilisté a 30 dalších utrpělo zranění.

„Bylo poškozeno nejméně osm bytových domů. Jeden z nich byl zcela zničen,“ uvedla policie v příspěvku na facebooku.

Starosta města Oleksandr Hončarenko vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech, píše britský deník The Guardian.

Město se stalo terčem ruského ostřelování už ve středu večer, kdy střela zasáhla rezidenční budovu.

„Záchranáři, policie i příslušníci dalších složek stále pracují na místě a snaží se dostat do trosek zřícené budovy. Je pravděpodobné, že jsou pod nimi stále lidé,“ napsal bezprostředně po útoku na telegramu gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.

Záchranné operace probíhaly po celou noc. Podle zpráv na sociálních sítích se ze sutin ozýval křik přeživších, kteří se snažili upoutat pozornost záchranářů.

Jak je vidět v úvodním videu, celou akci komplikoval nestabilní terén. Hrozilo, že se propadnou další části domu.

„Raketa zasáhla rezidenční budovu v Kramatorsku. Ruský zločinecký režim, který útočí na ukrajinské civilisty, musí být přísně potrestán. Rusko je teroristický stát,“ napsal k útoku na twitteru šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

Ruská strana se jako obvykle k útoku na civilní cíle nijak nevyjádřila.

Ukrajinský ministr obrany ráno varoval před novou velkou ofenzivou. Rusko by ji podle něj mohlo zahájit už 24. února, tedy v den prvního výročí invaze na Ukrajinu. Pro potenciální útok prý Moskva zmobilizovala na 500 000 vojáků (podrobnosti zde).

Reklama

Doporučované