Hlavní obsah

Video: Záchranná mise v kosmu. Pro astronauty přiletěla náhradní ruská loď

Sestřih záchranné mise na oběžné dráze. Pro kosmonauty přiletěla náhradní loď.Video: Sestřih: Jan Marek

 

Reklama

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zakotvilo plavidlo nouzově vyslané potom, co původní dopravní prostředek ruských kosmonautů zpět na Zemi poničil mikrometeorit. Na orbitě i tak ale zůstanou o půl roku déle, než bylo v plánu.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos potvrdily, že na jejich společně provozované orbitální základně úspěšně přistál záchranný modul bez posádky, který z kazašského kosmodromu Bajkonur vyletěl v noci na pátek.

Ruská vesmírná loď Sojuz MS-23 zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli v 1:58 hodin středoevropského času. Na oběžné dráze bude celkem 215 dní, takže kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin i astronaut Frank Rubio z USA se na její palubě budou na Zemi vracet 29. září. V kosmu tak zůstanou až dvakrát delší dobu, než se plánovalo - rok namísto původních šesti měsíců.

Původní loď kosmonautů poničil meteorit

Záchrannou misi takto navrhl právě Roskosmos, ale NASA se plánování účastnila a postup schválila. Důvodem akce bylo nahrazení servisního modulu Sojuz MS-22, co trojici na oběžnou dráhu do výšky 418 kilometrů vynesl a měla se v něm také vracet.

V prosinci tuto původní loď kosmonautů ale zasáhl mikrometeorit, po kterém v jejím plášti vznikla díra o průměru asi 0,8 milimetru a unikala z něj chladicí kapalina. Proto ruská agentura usoudila, že její využití pro návrat s posádkou na Zemi by nemuselo být bezpečné, a raději vyslala náhradní plavidlo.

Sojuz MS-23 při své záchranné misi dopravil na ISS nicméně i skoro 430 kilogramů nákladu včetně vody, jídla, nového oblečení či také nástrojů pro lékařské vyšetření, vědecké experimenty nebo prostředky na úklid stanici a kontrolu čistoty vzduchu.

Poškozený Sojuz MS-22 vedle toho Rusové plánují bez posádky vyslat zpět k Zemi koncem března. Přistát by měl znovu v Kazachstánu a potom ho chce Roskosmos podrobit analýze.

Sojuzy nejsou jediná cesta

Na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět se v současné době ovšem nedopravuje pouze ruskými Sojuzy.

Vedle Prokopjeva, Petelina a Rubia se zbývající Američané Nicole Mannová a Josh Cassada spolu s Ruskou Annou Kikinovou a japonským astronautem Koiči Watatou dostali na orbitální komplex loni v říjnu pomocí lodi Crew Dragon od SpaceX. Byl to v pořadí už pátý let vesmírným plavidlem této soukromé vesmírné firmy z USA.

A toto pondělí má z Kennedyho vesmírného centra na Floridě odstartovat i Crew-6 s posádkou dalších dvou Američanů, Stephena Bowena a Warrena Hoburga, ruského kosmonauta Andreje Feďajeva, ale i prvního astronauta na dlouhodobou misi na ISS ze Spojených arabských emirátů, Sultana Al-neyadiho.

Reklama

Doporučované