Hlavní obsah

Ruské rakety ničily byty v Záporoží. Hned jsem běžel pro děti, líčí umělec

Záběry z útoku na Záporoží.Video: twitter/ZelenskyyUa, twitter/IuliiaMendel

 

Reklama

aktualizováno •

Ruské rakety při ostřelování Záporoží zasáhly bytové domy a zabily jednoho člověka. „Běžel jsem pro děti a manželku, aby se všichni schovali do krytu,“ vyprávěl Seznam Zprávám Denys Vasyljev, který bydlí kousek od místa útoku.

Článek

Rakety ve městě Záporoží v jižní části Ukrajiny ve středu zasáhly i dva bytové domy, informují ukrajinské úřady. Podle starosty města při útoku zemřel jeden člověk, dalších nejméně 25 lidí bylo zraněno, včetně dvou malých děti.

„Rusové ostřelují Záporoží. Pod nepřátelskou palbou jsou obytné domy i ostrov Chortycja,“ napsal na twitteru šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Chortycja je největší ostrov v Dněpru a je součástí Záporoží.

Podle veřejnoprávní stanice Suspilne se první exploze ve městě ozvala v 11:20 místního času, další zazněla za 20 minut a další ještě o deset minut později.

„Městem stále zní letecké poplachy,“ popsal odpoledne v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský umělec Denys Vasyljev, který žije v Záporoží, jen kousek od domu, který explodoval. „Lidé se snaží pomáhat obětem, jak jen mohou,“ dodává.

Podle Vasyljeva na místě rychle zasahovali záchranné jednotky i hasiči, lidem se dostalo základní lékařské i psychologické péče. Na střeše jedné ze zasažených budov prý zůstala zaseknutá dosud nevybuchlá raketa.

Ukrajinská ofenziva se blíží

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

On sám byl během útoku ve svém studiu. „Bez varování se ozvaly silné exploze, které jsem nejen slyšel, ale i cítil, protože se to stalo docela blízko ode mě,“ vyprávěl. Okamžitě prý běžel pro děti a manželku, aby se všichni schovali do krytu.

„Děti zrovna měly domácí výuku. Všichni byli vyděšení. Volala mi matka a řekla mi, že byla zrovna poblíž a všechno viděla na vlastní oči,“ popisoval Vasyljev. Dům jeho matky je prý poškozený, tlaková vlna vysklila všechna okna.

„Bestiální barbarství,“ vzkázal Zelenskyj

„Další válečný zločin byl spáchán uprostřed dne v obytné čtvrti města, kde žijí tisíce lidí,“ napsala v reakci na útok vojenská správa Záporožské oblasti. „V blízkosti domu nebyl žádný vojenský cíl,“ dodává Vasyljev.

Útok na sociální síti Telegram odsoudil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Rusko město ostřeluje s bestiálním barbarstvím. Útočí na obytné oblasti, kde žijí obyčejní lidé a děti. Teroristický stát usiluje o zničení našich měst, našeho státu, našeho lidu,“ napsal.

„Tohle nesmí být jen ‚další den‘ na Ukrajině,“ dodal Zelenskyj a vyzval svět k většímu odhodlání porazit Rusko.

Záporoží není výjimkou

Rusko soustavně odmítá, že by na Ukrajině útočilo na civilní cíle. Zásahy bytových domů ale zdaleka nejsou výjimkou. Jedním z nejznámějších případů je lednový útok ve městě Dnipro, při němž Rusové zřejmě v obydlené oblasti při útoku na vojenský cíl použili raketu známou pro svou nepřesnost a ta zasáhla obytný dům (podrobněji jsme psali zde).

V noci na středu Rusové útočili také na Kyjevskou oblast a další místa. Noční dronový útok nepřežili čtyři lidé. Sedm osob při něm utrpělo zranění a po dalších pátrají záchranáři v troskách poškozené budovy. S odvoláním na kyjevskou regionální správu a záchranáře o tom informoval web Ukrajinska pravda.

Agentura ČTK píše, že podle ukrajinského generálního štábu se obráncům podařilo zničit 16 z 21 dronů Šáhid íránské výroby, jimiž v noci Rusové na Ukrajině útočili. Osm z těchto dronů přitom mířilo na Kyjev.

Ukrajinci zase v noci podle ruské okupační správy útočili pomocí dronů na přístav v Sevastopolu (podrobněji zde).

Reklama

Doporučované