Hlavní obsah

Vnuk Trockého zemřel v Mexiku, píše tamní list

Foto: Getty Images

Lev Trockij na snímku z roku 1930.

Reklama

Ve věku 97 let zemřel vnuk komunistického revolucionáře Lva Trockého Esteban Volkov Bronstein. Informoval o tom mexický deník La Jornada.

Článek

Vnuk a údajně i poslední žijící svědek atentátu na Lva Trockého je po smrti. Mexický tisk o tom informoval s odkazem na vyjádření Volkovova příbuzných a přátel.

Esteban Volkov Bronstein se narodil v roce 1926 na Krymu a kvůli pronásledování celé Trockého rodiny už od dětství utíkal ze země do země se svou matkou, Trockého dcerou, Zinaidou.

Volkovův otec byl režimem Josifa Stalina poslán do gulagu a matka později spáchala sebevraždu. Se svým dědečkem Volkov trávil čas už jako dítě ve vyhnanství v Turecku. Byl s ním i při smrtelném atentátu v Mexiku v roce 1940.

V zemi Volkov podle novin La Jornada zůstal a dál šířil odkaz svého dědečka mimo jiné založením muzea Lva Trockého.

Trockij byl bolševický a marxistický revolucionář, který se spolu s Vladimirem Iljičem Leninem stal hlavním představitelem říjnové revoluce v roce 1917. 

Po Leninově smrti upadl Trockij do nemilosti sovětského diktátora Josifa Stalina a byl pronásledován i v zahraničí. Zemřel na následky zranění hlavy způsobené sovětským agentem po úderu horolezeckým cepínem.

Reklama

Související témata:

Doporučované