Hlavní obsah

Von der Leyenová bude obhajovat post šéfky Evropské komise, má nominaci EPP

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ursula von der Leyenová během loňské návštěvy Česka.

Reklama

Na kongresu Evropské lidové strany v rumunské metropoli Bukurešti ji podpořila většina kandidátů.

Článek

Ursula von der Leyenová, současná šéfka Evropské komise, dostala od Evropské lidové strany (EPP) zelenou, aby se o vysoký unijní post ucházela znovu.

Na stranickém kongresu v Rumunsku ji podpořilo 400 delegátů, proti jich bylo 89, uvedla agentura Reuters.

Připomeňme, že země sedmadvacítky čekají volby do Evropského parlamentu v červnu, složení Evropské komise se bude řešit následně. EPP je v současnosti největší frakcí v europarlamentu.

Pětašedesátiletá rodačka z Bruselského regionu je vůbec první ženou, která v čele Evropské komise stanula. Během čtyř let sklidila kritiku například za zdlouhavé a neprůhledné zajišťování vakcín proti covidu-19. Její image naopak vylepšilo vystupování během ukrajinské krize, kdy se už začátkem dubna 2022 vypravila vlakem do Kyjeva, bránícího se ruské agresi.

Jak Seznam Zprávy psaly už dříve, jediným, kdo by její plány na pokračování mohl opravdu ohrozit, je protikandidát, který by získal silnou podporu.

Koncem roku se skloňovalo jméno francouzského eurokomisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona, který se projevuje ambiciózně. Jeho kandidatuře by však musela nejspíš předcházet dohoda na úrovni Francie–Německo, ta podle všeho zatím není na jednacím stole.

Reklama

Doporučované