Hlavní obsah

Vrah japonského expremiéra Abeho přiznal, že se pokusil sestrojit bombu

Foto: AP

Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami zadržený těsně po atentátu.

Reklama

aktualizováno •

Muž, který v pátek smrtelně postřelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Abeho strana mezitím podle očekávání zvítězila v doplňovacích volbách do horní komory parlamentu.

Článek

Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami během výslechu po svém zadržení vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom v neděli agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Pokusil se však vyrobit také bombu, jak podle zdrojů přiznal vyšetřovatelům.

Policie prohledala byt zadrženého v západojaponském městě Nara, kde se odehrál atentát, a zabavila zbraně podobné té, která byla nalezena na místě činu po postřelení Abeho. Šlo patrně o podomácku vyrobenou zbraň.

Jamagami je podezřelý z vraždy. Vyšetřovatelům k motivu řekl, že jeho matka dala „obrovský dar“ náboženské organizaci, vůči níž cítil nevraživost a domníval se, že je spjatá s Abem.

Podle jednoho ze zdrojů agentury Kjódó podezřelý řekl něco v tom smyslu, že původně chtěl provést útok na vedoucího představitele náboženské organizace, ale místo toho se rozhodl zaútočit na Abeho.

Kvůli atentátu na dlouholetého pravicového premiéra pozměnil program své asijské cesty americký ministr zahraničí Antony Blinken. V pondělí před návratem do USA navštíví Japonsko, aby osobně vyjádřil kondolence, oznámilo v neděli ministerstvo zahraničí USA. Abeho pohřeb bude v úterý.

Expremiér byl postřelen během politické kampaně před nedělními doplňovacími volbami do japonského parlamentu. Podle projekcí je vyhrála jeho LIberálnědemokratická strana (LDP).

Abeho strana vyhrála volby

Japonci volili do Sněmovny poradců, která je horní komorou parlamentu s menšími právy, než má dolní komora. Šlo o obsazení 125 z 248 křesel a vítězství LDP se očekávalo.

Sněmovna poradců schvaluje zákony, ale dolní sněmovna ji může přehlasovat. Členové jsou voleni na šest let a zhruba polovina se obnovuje při volbách konaných v tříletých intervalech. Volby do horní komory parlamentu se v Japonsku považují za referendum o podpoře současné vládě, poznamenala agentura Reuters.

Podle projekce NHK by mohla vládnoucí LDP se spojeneckou stranou Kómeitó získat 69 až 83 ze 125 volených křesel. Předvolební odhady hovořily o zisku 59 až 69 křesel. Konečné výsledky by měly být známy v pondělí.

Dobrý výsledek pro LDP umožní vůdci této strany a premiérovi Fumiovi Kišidovi realizovat jeho plán zvýšení rozpočtu pro armádu a revizi ústavy, což se Abemu za jeho působení ve vládě nepodařilo. Podle projekcí si strany podporující ústavní změnu v horní komoře udrží dvoutřetinovou většinu.

Reklama

Doporučované