Hlavní obsah

Vybíral si náhodné oběti. Střelec z Dánska se dříve léčil na psychiatrii

Foto: AP/Sergei Grits, ČTK

Tento pohled naskýtal vchod do nákupního centra Field's v dánské Kodani v pondělí 4. července 2022.

Reklama

Dvaadvacetiletý dánský občan v neděli večer v nákupním centru v Kodani zastřelil tři lidi a několik dalších osob zranil. Čtyři zranění jsou v kritickém stavu. Policie se snaží rozplést, co muže k činu dovedlo.

Článek

Kodaň, považovaná za jedno z nejbezpečnějších měst na světě, se v neděli večer z vteřiny na vteřinu proměnila v dějiště masakru.

V nákupním středisku Field's, které se nachází nedaleko kodaňského letiště a patří k největším ve Skandinávii, začal bezhlavě střílet dvaadvacetiletý muž. Tři lidi zabil, čtyři vážně zranil. Několik dalších lidí se zranilo při útěku.

Policistům se krátce po činu podařilo mladíka, etnického Dána, zadržet. A od té doby se vyšetřovatelé i média ptají: proč se to stalo? Co ho k činu vedlo?

Šéf kodaňské policie Sören Thomassen uvedl, že motiv střelce není znám a že policie nemá žádné náznaky, že by do útoku byl zapojen ještě někdo další.

Své oběti si podle Thomassena střelec patrně vybral náhodně. Upřesnil také, že nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o čin s teroristickým či rasistickým pozadím.

Pravděpodobný střelec se podle Thomassena v minulosti léčil na psychiatrii. Bližší diagnózu však policie nezveřejnila.

Dánská média píší, že na internetu byla ještě krátce po útoku k dohledání série videí, na nichž muž pózuje se zbraněmi. Před kamerou například stál s puškou, kterou si přiložil ke spánku, jinou pistoli si vkládal do úst. Videa již byla odstraněna.

Policie podle televize TV2 potvrdila, že s obsahem videí pracuje. Nahrána měla být den před útokem, tedy v sobotu 2. července. Všechna nesla název I don’t care (Je mi to fuk.)

Jiný popisek u videu zněl, že Quetiapin nefunguje. Quetiapin je lék, který v mozku snižuje hladinu dopaminu; jedná se o antipsychotikum k léčbě psychotických stavů včetně schizofrenie, bipolární afektivní poruchy a deprese.

Kanál TV2 rovněž zveřejnil zrnitou fotografii údajného střelce – muže v šortkách, vestě a tričku bez rukávů, který v rukou nejspíše drží pušku.

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Střelba v Dánsku, otisk webových stránek TV2.

Podle pondělního Thomassenova vyjádření našla policie u střelce v době útoku nůž a pušku, přičemž „přístup“ měl kromě toho také k pistoli. K držení zbraní neměl povolení, uvedla agentura DPA.

Oběťmi jsou dva dánští občané – 17letý chlapec a 17letá dívka – a 47letý Rus. Čtyři další lidé, a to dva dánští a dva švédští občané, utrpěli závažná střelná poranění. Jejich stav je podle Thomassena kritický, ale stabilizovaný.

Reklama

Související témata:

Doporučované