Hlavní obsah

Výbuch skladu ropy si v Náhorním Karabachu vyžádal 125 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Zranění po výbuchu.

Reklama

Exploze nastala u silnice ze správního střediska Stěpanakertu do města Askeran.

Článek

Počet obětí pondělního výbuchu ve skladu pohonných hmot v Náhorním Karabachu se podle arménské ministryně zdravotnictví zvýšil na 125. Karabašský ombudsman však hovoří o 68 obětech.

V úterý to podle tiskové agentury Armenpress uvedla arménská ministryně zdravotnictví Anahit Avanesjanová s tím, že těla obětí byla převezena do Arménie. Předchozí bilance hovořila o 20 mrtvých a 290 zraněných.

Ombudsman mezinárodně neuznané karabašské republiky Gegham Stepanjan ale podle serveru News.am sdělil, že do úterních deseti hodin moskevského času (devíti hodin SELČ) byly známy informace o 68 obětech a 290 raněných.

Těla se budou teprve identifikovat, uvedla Avanesjanová. Podle dřívějšího oznámení jejího ministerstva oběti přepravují do Arménie vrtulníky. Stejně tak jsou do Jerevanu na léčení dopravováni zranění. Hospitalizováno jich v hlavním arménském městě bylo už 67. Většina z  nich je ve vážném nebo kritickém stavu, sdělila Avanesjanová.

K výbuchu došlo u silnice ze správního střediska Stěpanakertu do města Askeran. Náhorní Karabach čelil v posledních měsících faktické blokádě ze strany ázerbájdžánských sil a pohonné hmoty zde byly nedostatkovým zbožím. Výbuch proto zvýšil obavy místních obyvatel, zda budou moci oblast opustit, uvedla agentura AP.

Budoucnost Náhorního Karabachu a Kavkazu

Blesková porážka separatistů v Náhorním Karabachu může zamíchat celým regionem. Podle analytičky z Mezinárodní krizové skupiny je možných hned několik znepokojivých scénářů. „Napětí je vyšponované,“ říká Alissa de Carbonnelová v podcastu 5:59 Lenky Kabrhelové.

Z Náhorního Karabachu prchají tisíce Arménů poté, co oblast minulý týden ovládl Ázerbájdžán. Drtivá většina z nich odmítá žít pod jeho vládou, a proto opouštějí své domovy a prchají do Arménie.

Britská BBC dříve informovala, že Arménie v sobotu vyzvala OSN, aby vyslala misi, která by dohlížela na dodržování práv etnických Arménů v Náhorním Karabachu, protože je ohrožená jejich samotná existence.

Ázerbájdžán obvinění odmítá a tvrdí, že chce etnické Armény žijící v regionu znovu integrovat jako rovnoprávné občany země.

Reklama

Doporučované