Hlavní obsah

Výzvy k rozvoji jaderné energie a klimatický fond. Fiala promluvil na COP28

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Státníci jednají v Dubaji o klimatu na konferenci COP28. Projev přednesl i premiér Petr Fiala, v němž apeloval na rozvoj jaderné energetiky. V budoucnu podle něj Česko do nového klimatického fondu přispěje až 90 milionů korun.

Článek

Na klimatické konferenci COP28, která se letos odehrává v Dubaji, dnes promluvil kromě americké viceprezidentky Kamaly Harrisové či italské premiérky Georgii Meloniové i český premiér Fiala. Státníci v těchto dnech jednají o tom, jak zabránit katastrofickým důsledkům globálního oteplování.

Podobně jako další účastníci summitu Fiala vyzval ke klimatické odpovědnosti.,,Klimatická změna je jednou z největších globálních výzev naší doby. Související rizika se týkají každého. Ale některé regiony čelí větším nebezpečím než jiné," řekl na úvod svého krátkého projevu český premiér.

Podle něj je Česko v následujících čtyřech letech připraveno přispět do nového Zeleného klimatického fondu, na jehož spuštění se státníci dohodli již ve čtvrtek, až čtyři miliony dolarů (zhruba 90 milionů korun). Tyto finance pomohou rozvojovým zemím čelit klimatické změně a přizpůsobit se jejím dopadům.

Český premiér účastníky summitu ubezpečil, že Česko podporuje cíle Pařížské klimatické dohody i klimatické cíle EU, včetně cíle vybudovat uhlíkově neutrální ekonomiku do roku 2050. Hájil přitom i využívání energie z jádra.

Reklama

Doporučované