Hlavní obsah

WHO: Víc než polovina Evropanů se brzy nakazí omikronem

Foto: Profimedia.cz

V prvním týdnu roku 2022 se v evropském regionu nově infikovalo přes sedm milionů lidí.

Reklama

Varianta omikron by zatím neměla být považována za endemické onemocnění podobné chřipce, uvedla v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). O možnosti volnějšího přístupu ke covidu nedávno mluvil například španělský premiér.

Článek

Evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedla, že se více než polovina Evropanů v příštích 6 až 8 týdnech pravděpodobně nakazí variantou omikron onemocnění covid-19. Informovala o tom agentura Reuters.

„Institut pro měření a hodnocení zdraví (IHME) předpovídá, že při tomto tempu bude v příštích šesti až osmi týdnech infikováno variantou omikron více než 50 procent obyvatel Evropy,“ uvedl na tiskové konferenci regionální ředitel evropské kanceláře WHO Hans Kluge.

V Evropě bylo v prvním týdnu roku 2022 nově hlášeno více než 7 milionů případů. Počet nových nákaz se tak během dvou týdnů více než zdvojnásobil, uvedl Kluge.

Podle Klugeho se objevují důkazy, že varianta omikron způsobuje mírnější příznaky než předchozí mutace a postihuje spíše horní cesty dýchací než plíce. WHO však upozornila, že k prokázání této skutečnosti je třeba provést ještě další studie.

Data shromážděná v uplynulých týdnech podle něj potvrzují, že omikron je vysoce nakažlivý. Teprve další výzkum prokáže, jak velkou má schopnost prolomit imunitní ochranu danou očkováním, podotkl Kluge.

Kluge také uvedl, že při rozhodování o protipandemických opatření by školy měly být posledním místem, které by se mělo zavírat, a prvním místem opětovného otevření.

V pondělí španělský premiér Pedro Sanchez uvedl, že je možná načase změnit přístup k pandemii. Podle něj by se mělo postupovat podobně jako u chřipky, protože smrtnost covidu-19 klesla. V podobném duchu teď uvažuje i britská vláda, jak jsme psali zde.

To by znamenalo, že by se musel zcela změnit přístup ke koronaviru. Nově by se s ním zacházelo jako s endemickým onemocněním, nikoli jako s pandemií. Nemusely by s tak zaznamenávat všechny případy a testovat všechny osoby, u nichž se objeví příznaky.

To je však „daleko“, uvedla na tiskové konferenci vedoucí pracovnice WHO pro mimořádné situace v Evropě Catherine Smallwoodová a dodala, že endemičnost vyžaduje stabilní a předvídatelný přenos.

„Stále máme obrovskou nejistotu a virus, který se poměrně rychle vyvíjí a přináší nové výzvy. Rozhodně nejsme v bodě, kdy bychom jej mohli označit za endemický. Může se stát endemickým v pravý čas, ale stanovit to na rok 2022 je v této fázi trochu obtížné,“ řekla Smallwoodová.

Reklama

Související témata:

Doporučované