Hlavní obsah

WHO: Tuberkulóza sílí, na vině je i pandemie covidu-19

Foto: Shutterstock.com

Po covidu-19 je tuberkulóza nejsmrtelnější infekční nemocí na světě. Je způsobena bakteriemi, které typicky postihují plíce.

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace po letech přibývá lidí nakažených tuberkulózou, včetně té odolné vůči lékům. Na vině je i pandemie covidu-19.

Článek

Světová zdravotnická organice (WHO) ve čtvrtek uvedla, že loni tuberkulózou (TBC) onemocnělo přibližně 10,6 milionu lidí. To je o 4,5 % více než v roce 2020. Podle statistik na 1,6 milionu lidí nemoci podlehlo.

K nárůstu nemoci podle zdravotnické organizace přispěla pandemie covidu-19, kvůli níž se omezovalo trasování TBC. Pandemie také výrazně zpomalila boj proti nemoci a „má nadále škodlivý dopad na její diagnostiku a léčbu“. Pokrok dosažený před rokem 2019 se od té doby „zpomalil, zastavil nebo obrátil“.

WHO uvedla, že covidové restrikce mohly některé přimět, aby ze strachu z nákazy koronavirem, potažmo případné izolace nenavštívili lékaře. To je také jeden z důvodů, proč klesl počet nově identifikovaných pacientů s TBC ze sedmi milionů v roce 2019 na 5,8 milionu o rok později.

Vzhledem k tomu, že je nemoc vysoce infekční a počet diagnostikovaných se výrazně snížil, více pacientů nevědomky roznášelo TBC mezi ostatní. Tím se tvořila ohniska, která pak nemusela být ani zaznamenána, a to zejména pokud se jednalo o zemi se slabým zdravotním systémem.

Experti dodali, že nemalou roli hrál i pokles globální ekonomiky. Asi polovina všech pacientů čelí kvůli své léčbě „katastrofickým finančním důsledkům“, které se dotýkají i jejich rodin. Vyzvali proto k pokrytí veškerých nákladů na diagnostiku a léčbu TBC.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO, při zveřejnění zprávy řekl, že „je už na čase zastavit tohoto dlouholetého vraha“.

„Pokud nás pandemie něco naučila, pak to, že solidaritou, odhodláním, inovacemi a spravedlivým používáním nástrojů můžeme překonat vážné zdravotní hrozby,“ dodal.

WHO si stanovila cíl, že do roku 2030 sníží počet úmrtí souvisejících s TBC o 90 procent a počet nových případů o 80 procent ve srovnání s rokem 2015. Současný nárůst ale záměr značně ohrožuje.

Covid-19 je stále aktuální problém

Přibývá TBC odolné vůči lékům

Tuberkulóza je jednou z nejsmrtelnějších infekčních chorob na světě. V roce 2020 zabila přibližně 1,5 milionu lidí. Většinou postihuje dospělé - zejména ty, kteří jsou podvyživení, případně mají další onemocnění, jako je například HIV. I proto připadá více než 95 % případů na rozvojové a chudší země.

Nemoci je přitom možné předcházet a je i léčitelná. Přibližně 85 % nakažených, u nichž se TBC rozvine, může být vyléčeno čtyř- až šestiměsíčním lékovým režimem, který rovněž snižuje hrozbu dalšího přenosu.

Kvůli tomu, že se TBC vyskytuje častěji, přibývají i vážnější a odolnější varianty. Mezi lety 2020 a 2021 se o tři procenta zvýšil výskyt TBC rezistentní vůči lékům. Loni přibylo 450 000 nových případů tohoto typu TBC. Jde tak o první nárůst za mnoho let.

Nárůst bylo možné pozorovat už dříve

„TBC odolná vůči lékům je stále vyléčitelná, ale je opravdu alarmující, že případy rezistentní TBC poprvé za několik let přibývají,“ uvedla lékařka Hannah Spencerová, která působí u Lékařů bez hranic v Jižní Africe. „Je potřeba, aby se nyní rozšířily bezpečnější a účinnější léčby.“

WHO také informovala, že možnosti pacientů, kteří hledají diagnózu a léčbu TBC, zhoršily pokračující regionální konflikty ve východní Evropě, Africe a na Středním východě.

Ukrajina měla jednu z nejhorších světových epidemií TBC už před tím, než ji v únoru napadlo Rusko. Zdravotní experti se obávají, že nemožnost pacientů podstoupit léčbu by mohla podpořit nárůst tuberkulózy odolnější vůči lékům v celém regionu.

Reklama

Doporučované