Hlavní obsah

WP: USA zvažují zakázat Izraeli použití jejich zbraní při ofenzivě v Rafáhu

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden už v únoru vyzval Benjamina Netanjahua, aby neuspěchal pozemní operaci v Rafáhu (ilustrační snímek).

Reklama

Prezident Joe Biden už v únoru vyzval Benjamina Netanjahua, aby pozemní operaci v Rafáhu nezačínal, dokud nebude mít reálný plán evakuace a zajištění bezpečnosti více než milionu lidí, kteří tam utekli před boji na severu.

Článek

Spojené státy zvažují, že by Izraeli zakázaly používat americké zbraně při zvažované ofenzivě v oblasti Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Podle komentátora deníku The Washington Post (WP) americká vláda v této věci ještě nerozhodla, ale už jen fakt, že omezení použití zbraní zvažuje, ukazuje na rostoucí obavy USA i „hluboké zklamání“ Bílého domu z chování izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vůči Washingtonu.

Spojené státy jsou s Egyptem a Katarem prostředníkem v jednání o příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. O dohodu, kterou by chtěl Bílý dům dojednat ještě před začátkem ramadánu, a to kvůli zhoršující se humanitární krizi v Gaze i kvůli rukojmím, které Hamás stále drží od říjnového krvavého útoku na Izrael.

Ze zmíněné ofenzivy v Rafáhu nemají obavy jen USA. I další země tvrdí, že by takový krok zhoršil už tak katastrofální humanitární situaci v Pásmu Gazy, kde podle úřadů OSN hrozí hladomor.

Prezident Joe Biden už v únoru vyzval Netanjahua, aby pozemní operaci v Rafáhu nezačínal, dokud nebude mít reálný plán evakuace a zajištění bezpečnosti více než milionu lidí, kteří do oblasti utekli kvůli bojům na severu Gazy.

Reklama

Doporučované