Hlavní obsah
Online

Tři exploze. Někdo zaútočil na ropovod vedoucí do Evropy, píše ruské médium

Foto: Pixabay.com

Ačkoliv šlo o tři výbuchy, ropovod prý útok ustál. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 12. června

  • Boje o Severodoněck podle ukrajinského gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje stále pokračují. V sobotu tam vypukl požár po ostřelování chemičky Azot, z které podle Hajdaje vytekly desítky tun ropy. Sám Hajdaj nicméně připouští, že většinu města kontroluje Rusko.
  • V Rusku otevřelo prvních 15 restaurací Chutně & tečka, napodobeniny americké značky McDonald's.
  • Během války s Ruskem ztratila Ukrajina asi 10 tisíc vojáků. Podle ukrajinské agentury Unian to prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.
  • Ruské úřady v okupovaném Chersonu a Melitopolu v sobotu oznámily, že začaly rozdávat místním ruské pasy, informuje o tom BBC, podle NYT se jich ale zatím vydalo jen pár desítek. "
  • Erdogan bude jednat s Putinem a Zelenskym o exportu obilí

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bude příští týden řešit možné ukončení blokády ukrajinských přístavů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenskym.

  • Výbuchy dnes zahřměly i v okupovaném Berďansku

    Výbuchy dnes zahřměly i v okupovaném Berďansku, kde část města zůstala kvůli tomu bez elektřiny, dodal RBK-Ukrajina. Mluvčí městského zastupitelstva Danyjil Vodolazkyj podle agentury Unian uvedl, že okupanti vysvětlovali výbuchy jako elektrický zkrat, aby utajili, že ve skutečnosti v centru města hořela ruská vojenská auta s písmenem „Z“ jako rozpoznávacím znakem.

  • Před ruským fast foodem se dnes při slavnostním otevření tvořily fronty

    Před ruskou obdobou McDonald's, která nese název Vkusno & točka (Chutně & tečka) v Moskvě

    se dnes tvořila fronta.

  • V Petrohradu zadrželi demonstranta, který citoval Putina

    Ruští policisté dnes v Petrohradu zadrželi demonstranta protestujícího proti tomu, že v zemi nedochází k žádnému střídání u moci. Uvedl to dnes server OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky. Zadržený Andrej Olivjeri stál u stanice metra s plakátem, na kterém byl výrok ruského prezidenta Vladimira Putina: „Nejhorší pro politika je, když se drží křesla zuby nehty.“

    Ruská ústava sice připouští jednočlenné demonstrace pořádat bez předchozího ohlášení úřadům, ale ruská policie při ožehavých záležitostech či na význačných místech běžně zasahuje i proti těmto demonstrantům, aby je obvykle po sepsání protokolu na strážnici propustila na svobodu.

  • V okupovaném Melitopolu zahřměl výbuch, jsou ranění

    V centru okupovaného Melitopolu na jihu Ukrajiny dnes večer během oslav Dne Ruska zahřměl silný výbuch, který byl slyšet i v dalších čtvrtích tohoto druhého největšího města Záporožské oblasti. Předpokládá se, že u budovy ministerstva vnitra, které řídí lidé kolaborující s Ruskem, explodoval automobil. Zranění utrpěli dva muži a dívka, uvedl na svém webu list RBK-Ukrajina s odvoláním na místní média.

    Místní představitelé kolaborující s okupačními silami z „teroristického útoku“ obvinili ukrajinské nacionalisty. Ukrajinská média ale podle deníku předem varovala, že okupanti chystají na Den Ruska provokaci, aby z ní obvinili ukrajinskou stranu.

  • Z Mariupolu vyplula do Ruska další loď s ukradenou ocelí

    Z okupovaného Mariupolu dnes byla vypravena již třetí loď s nákladem ukradené oceli, informoval poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko.

  • Video: Maturanti z Charkova uspořádali symbolický ples v ruinách školy

  • Ruský Výbor proti mučení končí, informuje Kommersant

    Vedoucí ruské nevládní organizace Výbor proti mučení Sergej Babinec oznámil, že členové výboru přijali rozhodnutí přerušit činnost organizace kvůli tomu, že ruské ministerstvo spravedlnosti v pátek zařadilo výbor na seznam „zahraničních agentů“, a to již potřetí od roku 2015. Oznámil to dnes na svém webu list Kommersant. Výbor proti mučení získal v roce 2017 cenu Homo Homini, kterou uděluje česká organizace Člověk v tísni.

    „Bez ohledu na zjevnou užitečnost naší mise se úřady už mnoho let za sebou snaží dát naší organizaci nálepku cizokrajnosti a škodlivosti, rok co rok vnášejí organizace bojující proti mučení na seznam zahraničních agentů,“ uvedl Babinec. „Chceme žít v Rusku bez mučení a určitě naši zemi uděláme lepší. Je to naše povinnost. V příštích dnech prozradíme, jaké máme plány a jak budeme žít bez Výboru proti mučení,“ dodal.

  • NATO by o rozšíření mohlo rozhodnout až po summitu v Madridu, řekl Stoltenberg

    Severoatlantická aliance by mohla rozhodnout o přijetí Švédska a Finska do svých řad až po summitu v Madridu, který se bude konat na konci června. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes v Helsinkách řekl, že vrcholná schůzka nikdy nebyla konečným termínem pro rozhodnutí o rozšíření aliance.

    Obavy Turecka, které se opakovaně postavilo proti vstupu obou severských zemí do aliance, jsou podle Stoltenberga legitimní a je nutné je brát vážně, informovala agentura Reuters. Finský prezident Sauli Niinistö uvedl, že jeho země bojuje proti terorismu, z jehož podpory Ankara Finsko a Švédsko obviňuje.

  • Armády Švédska a NATO cvičí na ostrově Gotland

    Strategický švédský ostrov Gotland v Baltském moři je již týden dějištěm námořního cvičení BALTOPS, kterého se každoročně kromě států NATO účastní také armády Švédska a Finska. Letošní manévry se konají v době zvýšeného napětí, které v Evropě vyvolala ruská invaze na Ukrajinu.

    Do cvičení, které je plánováno na 5. až 17. června, se zapojí na 7 tisíc vojáků a 45 lodí ze 14 států NATO, Švédska a Finska. Obě tradičně neutrální severské země se Severoatlantickou aliancí dlouhodobě spolupracují a nedávno požádaly o plnohodnotné členství.

  • Odsouzení Britové milost nedostanou, uvedl šéf doněckých separatistů

    Dva britští vojáci, kteří dostali tento týden v separatistické Doněcké lidové republice trest smrti, milost nedostanou. Řekl to dnes šéf doněckých separatistů Denis Pušilin, podle kterého si ale odsouzení mohou podat odvolání, informovala agentura Reuters.

  • Ruské ostřelování v Charkově a Dněpropetrovsku si vyžádalo civilní oběti

    Ruské ostřelování během uplynulých 24 hodin připravilo o život tři civilisty v Charkovské oblasti, další čtyři vyvázli se zraněním. V Dněpropetrovské oblasti ruská palba s použitím kazetové munice dnes zabila ženu, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní úřady.

  • Vracejících se Ukrajinců přibývá, informuje železniční dopravce

    V posledním měsíci se vrátilo vlakem ze zahraničí na Ukrajinu přes 50 tisíc lidí, informuje státní železniční dopravce Ukrzaliznycja.

  • V Rusku se někdo pokusil vyhodit do povětří část ropovodu Družba

    V Brjanské oblasti na západě Ruska se kdosi pokusil vyhodit do povětří část ropovodu Družba, který přepravuje ruskou ropu do Evropy. O sobotním útoku dnes informoval server Meduza s odvoláním na informační kanál Baza v aplikaci Telegram. Ropovod nicméně poškozen nebyl, ropa neunikla. Podle společnosti Transněfť ropovod funguje normálně.

    Útok se odehrál ráno 11. června u vsi Gulevka, ležící asi 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Zahřměly tři výbuchy. Poškodily objekty spojené s ropovodem: trafostanici, kabel a jedno potrubí. Poškozen ale nebyl sám ropovod, ropa z něj neunikla, uvedl server, který operuje z lotyšské Rigy vzhledem k zásahům ruských úřadů proti nezávislým médiím.

  • U Severodoněcku padl britský dobrovolník

    Na Ukrajině padl bývalý britský voják, který se zařadil do ukrajinské armády. Informaci zveřejnila vojákova rodina. Jordan Gatley, který odjel bojovat na Ukrajinu, v březnu zemřel v bitvě na východě města Severodoněck, informuje britská BBC.

  • Putin v projevu ke Dni Ruska zdůraznil potřebu svornosti

    Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti Dne Ruska znovu zdůraznil, jak je nyní důležité, aby Rusové byli jednotní. Ve svém projevu, obdobně jako před třemi dny, opět připomněl cara Petra I. Velikého.

    „Dnes si zvlášť silně uvědomujeme, jak důležité je pro vlast, pro naši společnost a národ, abychom byli semknutí. Takovou jednotu, oddanost vlasti, odpovědnost za ni nám odkázali naši předci,“ řekl šéf státu podle webu listu Kommersant na úvod ceremonie udělování státních cen a vyznamenání Hrdinů práce.

  • Británie: Rusko využívá převahy a postupně zabírá území okolo Severodoněcku

    Rusko využívá své převahy v artilerii a postupně zabírá další a další území v okolí Severodoněcku, informuje britské ministerstvo obrany.

  • Johnson se snaží udělat vše, aby zachránil separatisty odsouzené Brity

    Britský premiér Boris Johnson pověřil vládu, aby dělala vše, co je v jejích silách, k propuštění dvojice britských občanů, kteří v bojích za Ukrajinu padli do ruského zajetí, píše BBC. Samozvaná Doněcká lidová republika (DNR) je nedávno odsoudila k trestu smrti.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy