Hlavní obsah

Milost nedostanou. Britům zajatým separatisty hrozí smrt, jejich rodiny trnou

Foto: Profimedia.cz

(Zleva) Britové Aiden Aislin, Shaun Pinner a Maročan Ibráhím Sádún.

Reklama

aktualizováno •

Soud v samozvané Doněcké lidové republice ve čtvrtek nepravomocně odsoudil k trestu smrti dvojici Britů a Maročana. Velká Británie i Ukrajina tvrdí, že se vojáky z jejích řad snaží zachránit. Vyhlídky ale dosud příznivé nejsou.

Článek

Podle mluvčího Kremlu Dmitriho Peskova Velká Británie nepožádala Ruskou federaci, aby zasáhla v případě dvou Britů, kteří byli v Doněcké lidové republice (DLR) odsouzeni k smrti. Podle něj by měla být ze strany Londýna vznesena žádost přímo vůči DLR. Britská BBC nicméně připomíná, že se ministryně zahraničí Liz Trussová zavázala „udělat cokoliv“, aby své dva občany zachránila.

Šéfka resortu dnes také pro britské veřejnoprávní médium zdůraznila, že Britům na Ukrajinu nedoporučovala cestovat. „Vždy jsme jasně říkali, že naše cestovní doporučení je na Ukrajinu nejezdit. A to jsem tehdy řekla jasně,“ uvedla v pořadu Today. Ještě v únoru nicméně pro pořad Sunday Morning uvedla, že je na lidech, aby se sami rozhodli, zda odjedou bojovat či ne.

Rodiny a přátelé odsouzených vojáků, kteří popírají, že by muži odjeli na Ukrajinu bojovat jako žoldnéři či dobrovolníci mezitím stále doufají v zvrácení rozsudku. Žádají pro ně zacházení v rámci ženevských konvencí, podle níž mají váleční zajatci nárok na imunitu a neměli by být stíháni za účast na nepřátelských akcích.

Rodiny doufají ve výměnu zajatců

„Zaprvé, naše celá rodina je zdrcená a smutná z výsledku ilegálního procesu na oko samozvané Doněcké lidové republiky,“ uvedla v sobotním prohlášení rodina britského vojáka Shauna Pinnera. „Doufáme, že budou všechny strany urgentně spolupracovat, aby zajistily osvobození, nebo výměnu Shauna. Naše rodina, včetně jeho syna a ukrajinské manželky, ho miluje, chybí jí a myslíme na všechny rodiny, které jsou v této strašné situaci,“ cituje dále prohlášení americká CNN.

Zděšení nad osudem svého vnuka popsala pro britskou BBC v polovině dubna i babička druhého britského občana odsouzeného k smrti Aidena Aslina. Toho Pamela Hallová poznala poté, co se k ní dostaly záběry jednoho z propagandistických videí Ruska, kde vypovídal jako zajatý voják z Mariupolu.

„Byla jsem zděšená, naprosto zděšená, zastavilo se mi srdce…Tím, že jsem ho viděla, vím, že je naživu, ale nejsem z toho klidná, protože nevím, jak se k němu chovají,“ řekla tehdy s ohledem na skutečnost, že její vnuk ve videu odvysílaném ruskou televizí vypadal pohmožděný a oteklý.

V reakci na rozsudek z minulého týdne Londýn uvedl, že k jejich záchraně upřednostní jednání se zástupci Ukrajiny. Na dotaz, zda Británie hodlá o propuštění svých občanů jednat s Ruskem, odpověděl mluvčí premiéra Borise Johnsona: „S Rusy nejednáme pravidelně.“

Uplynulou sobotu ukrajinský zákonodárce z parlamentního výboru pro bezpečnost a obranu řekl, že Ukrajina dělá vše pro to, aby dva britské občany a jednoho Maročana zachránila. „Jak ministerstvo obrany, tak hlavní zpravodajská správa, která se zabývá výměnou zajatců, přijímají veškerá nezbytná opatření, aby zajistily, že tito občané cizích států budou zachráněni,“ řekl v celostátní televizi poslanec Fedir Venislavskyj podle agentury Reuters. Další podrobnosti neuvedl.

Na propuštění apelují i blízcí třetího odsouzeného Ibráhíma Sádúna. Maročan získal ukrajinské občanství v roce 2020 poté, co podstoupil rok vojenského výcviku, který byl podmínkou pro studium leteckých technologií na univerzitě v Kyjevě, sdělil agentuře Reuters v e-mailu mužův otec Táhar Sádún. Otec dodal, že se jeho syn „dobrovolně“ vzdal a mělo by se s ním zacházet jako s válečným zajatcem. Proti rozsudku se podle něj hodlá odvolat.

Věznitelé odmítají kontakty rodičů s právníkem

„Jako rodina trpíme tím, že nemáme kontakt s právníkem, abychom si vyměňovali právní informace, a to ještě zvyšuje naše utrpení,“ uvedl podle Reuters Táhar Sádún.

Na propuštění apelují i jeho přátelé. „V podstatě každý, kdo Ibráhíma potkal, ho měl rád…Všichni, kteří ho znají, jsou zlomení,“ uvedla pro britský The Guardian jeho kamarádka Saša Olejnikova, která se s ním zná několik let.

Podle jeho dalšího kamaráda Dmytryho Chrabtsova, který potkal Sádúna v roce 2019, se mladý Maročan připojil k ukrajinské armádě, protože „měl silný pocit, že Ukrajina čelí nespravedlnosti“.

Vzbudit větší pozornost se jeho blízcí snaží i přes sociální sítě prostřednictvím hashtagu #SaveBrahim. „Hodně trpíme kvůli tomu, že s ním nejsme v kontaktu… Kéž by věděl, kolik podpory ve skutečnosti má… kolika lidem na něm záleží, kolik lidí o tom píše, kolik lidí o tom zveřejňuje příspěvky,“ dodává Olejniková.

Situace se nicméně pro zajaté vojáky zatím dobře nevyvíjí. Podle jejich okolí není možné se s nimi spojit a navázat s nimi kontakt. Šéf doněckých separatistů Denis Pušilin navíc v neděli uvedl, že dva britští vojáci odsouzení tento týden milost nedostanou. Mohou si ale podat odvolání.

Separatisté z východu Ukrajiny tvrdí, že oba Britové a Maročan byli žoldnéři. Britské úřady ale tvrdí, že jejich občané byli příslušníky ukrajinské armády, a proto se na ně vztahují mezinárodní pravidla ochrany. Podobně pak i na mladého Maročana.

Osmačtyřicetiletý Shaun Pinner byl vojákem britské armády. Na Ukrajinu se přestěhoval v roce 2018. Má ukrajinskou manželku a podle své rodiny má u ukrajinské námořní pěchoty tříletou smlouvu, která má vypršet na konci letošního roku. Po vypršení smlouvy se podle rodiny chtěl na Ukrajině věnovat humanitární činnosti.

Osmadvacetiletý Aslin v Anglii pracoval jako pečovatel, píše web BBC. V Sýrii bojoval s kurdskými jednotkami proti teroristické skupině Islámský stát (IS). Jeho snoubenka je Ukrajinka a na Ukrajinu se přestěhoval v roce 2018, od téhož roku sloužil u námořní pěchoty ukrajinských sil. Má britské a ukrajinské občanství.

Jednadvacetiletý Ibráhím Sádún se přestěhoval na Ukrajinu v roce 2019 za studiem. Podle The Guardianu byl oblíbený na undergroundové techno scéně v Kyjevě. Několik měsíců před začátkem války byl odvelen do Mariupolu.

Reklama

Doporučované