Hlavní obsah

Z jižního Libanonu odcházejí desítky tisíc lidí

Foto: Shutterstock.com

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh už v minulosti varoval před libanonskou odvetou. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli konfliktu v Gaze eskaluje i situace na izraelsko-libanonské hranici. Desítky tisíc osob se proto přesouvají z jižního Libanonu. Teroristické uskupení Hizballáh dnes navíc zaútočilo na izraelskou vojenskou základnu.

Článek

Ostřelování mezi Libanonem a Izraelem pokračuje. ČTK dnes informovala o tom, že teroristické uskupení Hizballáh zaútočilo pomocí dronů na izraelskou vojenskou základnu na severu země. Podle Hizballáhu šlo o odpověď na nedávné útoky ze strany Izraele na libanonském území, během kterých zemřel vysoce postavený velitel Hizballáhu i druhý nejvyšší muž teroristického uskupení Hamás. Útok si nevyžádal oběti a podle mluvčího izraelské vlády ani nezpůsobil škody.

Nálady na izraelsko-libanonské hranici se zhoršují od 7. října, kdy došlo k brutálním útokům ze strany Hamásu na izraelském území. Podle Mezinárodní organizace pro migraci odešlo v posledních třech měsících z jižního Libanonu asi 76 tisíc lidí. „Mám pocit, že se boje zhoršují,“ řekla pro The Guardian Nancy Farajová, která se svými dětmi rozhodla jih Libanonu opustit.

Podle zjištění The Guardianu prožívají ostřelování na jihu země desítky tisíc osob, které se teď nacházejí v nejistotě. „Pokud Izraelci chtějí zlikvidovat Hamás, je to jejich věc. Pokud chtějí bojovat, neměli by ostřelovat a bombardovat nás. Tohle není libanonská válka. Většina Libanonců není se situací spokojena. Nechceme se jí účastnit,“ popsal Mustafa Said, který pěstuje tabák a již dříve kvůli konfliktu opustil svou vesnici Bejt Lif.

Před eskalací napětí na libanonsko-izraelské hranici dnes varovala také mluvčí prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL) Kandice Ardielová. „V posledních dnech jsme svědky stále častějších a hlubších úderů, což je znepokojivý trend,“ řekla.

Reklama

Doporučované