Hlavní obsah

Za poničení Braniborské brány stanou aktivisté před soudem. Je mezi nimi český občan

Foto: Shutterstock.com

Braniborská brána, jeden ze symbolů Berlína. Ilustrační fotografie.

Reklama

Šestice členů klimatického hnutí Poslední generace stane před berlínským soudem za potřísnění Braniborské brány oranžovou barvou. Je mezi nimi i český občan.

Článek

Za poškození Braniborské brány, jednoho ze symbolů Berlína, se bude před soudem v Berlíně zodpovídat šest lidí z klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace) včetně jednoho člověka z Prahy. Dnes to oznámilo berlínské státní zastupitelství.

Aktivistou z Prahy je Kai Arne Springorum, který má vedle německého i české občanství. V rozhovoru s ČTK dnes potvrdil svou účast na zářijové akci, kdy hnutí postříkalo bránu barvou do výšky několika metrů. Řekl, že tak chtěl upozornit na hrozící klimatickou katastrofu. Škoda na významné památce podle Berlína činí 115 000 eur (2,8 milionu Kč).

„Byl jsem tam. Je to pravda, že jsem jeden z těch obviněných, i když musím říct, že německá policie si tam doslova vyfabrikovala hezký příběh,“ řekl Springorum, který s částí tvrzení policie a zastupitelství nesouhlasí.

Aktivisté 17. září nastříkali z upravených hasicích přístrojů oranžovou barvu na sloupy Braniborské brány. Akci tvrdě odsoudili mimo jiné primátor města Kai Wegner či spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. „Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti,“ řekl Wegner.

Naopak hnutí svůj postup bránilo jako nezbytný s ohledem na stav klimatu a pohrozilo, že útok na bránu zopakuje. Aktivisté Braniborskou bránu znovu potřísnili barvou v polovině listopadu, tentokrát tak učinili s pomocí štětců. Také Springorum dnes prohlásil, že bránu aktivisté pomalují třeba desetkrát, pokud to bude nutné. „Situace je tak vážná, že lidé dělají takovéto ‚voloviny‘, aby upozornili na katastrofu, která přijde,“ dodal.

Reklama

Doporučované