Hlavní obsah

Záběry z dronu: Rusové proměnili Avdijivku v pustinu plnou zničených domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Avdijivka v troskách.Video: telegram/uniannet

 

Reklama

Ruské síly Avdijivku dobývaly od loňského října. Obsazení města nebude v každém případě pro Moskvu znamenat významnější vítězství, alespoň z vojenského hlediska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po sociálních sítích koluje video, na němž je zachycena zkáza kdysi třicetitisícového města Avdijivka na východě Ukrajiny.

Záběry vybombardovaných torz paneláků, které kdysi tvořily sídliště, pocházejí z ruského dronu a na svém telegramovém účtu ho sdílela například ukrajinská agentura Unian.

Video dokládá intenzitu ruského útočení. Jen 15. února měly letouny shodit na město na čtyři desítky klouzavých bomb o hmotnosti 500 až 1500 kilogramů.

Ruské dělostřelectvo se pak - vzhledem k nedostatku munice na ukrajinské straně - nemuselo tolik obávat odvetné palby a mohlo pálit efektivněji, protože nemuselo tak často měnit pozice, což pochopitelně stojí čas.

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu sdělil, že se jednotky z Avdijivky stáhly, aby nebyly obklíčeny. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Bitva o Avdijivku

Ruské síly s pomocí počasí, ale i své převahy v lidech a materiálu zahájily v posledních dnech další kolo útoků na město Avdijivka. Situace obránců byla tak složitá, že kyjevské velení vydalo rozkaz k ústupu.

Reklama

Doporučované