Hlavní obsah

Záchranáři v Malajsii bojují o čas, pod sesutou půdou jsou uvězněni lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Půda se na pozemku farmy v obci Batang Kali, asi 50 km od metropole Kuala Lumpur, sesula kolem třetí hodiny ráno. Lidé spali.

Reklama

Po sesuvu půdy na kemp poblíž Kuala Lumpur zemřelo minimálně 16 lidí, další se pohřešují. Zachránit se zatím podařilo kolem 60 osob.

Článek

Minimálně šestnáct lidí včetně dětí zemřelo po nočním sesuvu půdy na farmě, která poblíž metropole Kuala Lumpur sloužila jako turistické tábořiště. Desítky lidí se záchranářům podařilo vyprostit, po dalších nicméně stále pátrají.

Půda se na pozemku farmy v obci Batang Kali, asi 50 km od metropole Kuala Lumpur, sesunula kolem třetí hodiny ráno. Podle lokálních médií bylo nahlášených k přespání ze čtvrtka na pátek nejméně 30 dětí a 51 dospělých, cituje lokální média britská BBC.

Stovky záchranářů tak stále pátrají po dalších zavalených. Do pátečního odpoledne jich vypátrali 60. Obětí je minimálně 16. Podle agentury Reuters jsou mezi nimi tři děti a deset žen. Dalších minimálně 17 lidí se stále pohřešuje.

Zavalení přežila Teh Lynn Xuanová a její matka. Jeden její bratr zahynul, druhý utrpěl zranění a je v nemocnici. „Cítili jsme, že se stany stávají nestabilními a že se kolem nás propadá půda,“ řekla malajskému deníku Berita Harian. „Podařilo se nám s matkou vylézt ven a zachránit se,“ dodala. Společně s ní na místě kempovala velká skupina minimálně 40 lidí, jak také uvedla.

Mohlo by vás zajímat

Přežil i Leong Jim Meng. Popsal, že než se dala země do pohybu, uslyšel výbuch, který ho i jeho rodinu probudil. Než se mu podařilo dostat ven, byl pod troskami jen krátce. „Byla příliš velká tma na to, abychom jasně viděli, co se děje,“ popsal.

Sesuv začal asi 30 metrů nad místem určeným pro stany, zemina se převalila přes hektar půdy. Co její pohyb způsobilo, není jasné. V Malajsii jsou sesuvy půdy běžné, dochází k nim nicméně obvykle tehdy, pokud hustě prší. Vydatný déšť tomuto incidentu nepředcházel.

V pátek odpoledne úřady vydaly příkaz k evakuaci všech kempů na březích řek a v dalších rizikových oblastech na následujících sedm dní.

K tragické události se vyjádřil i tamní premiér Anwar Ibrahim, který na místo dorazil podobně jako další ministři.

K neštěstí došlo kousek od oblíbené oblasti Genting Highlands, která je známá svými letovisky, vodopády a přírodními krásami.

Reklama

Související témata:

Doporučované