Hlavní obsah

Záhada dlouhého stolu: Francouzi se báli, že Rusové získají Macronovu DNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Rozestupem, který prezidenti dodržovali, se bavil celý internet.

Reklama

aktualizováno •

Za velký rozestup mezi ruským a francouzským prezidentem mohla pandemie covidu-19. Emmanuel Macron v Moskvě odmítl podstoupit ruský test na koronavirus, potvrdil Kreml.

Článek

Seděli od sebe tak daleko, že podle internetových vtipálků bylo jistě zapotřebí využít ke komunikaci megafony. Řeč je o pondělním jednání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho francouzským protějškem Emmanuelem Macronem.

Tématem schůzky bylo aktuální napětí na rusko-ukrajinských hranicích. Mnohým se ale setkání zapsalo do paměti bizarními fotografiemi, které zachycují několik metrů velký rozestup, který dvojice udržovala na tiskové konferenci i při samotném jednání.

Objevily se různé teorie o důvodech tohoto chování. Nakonec se ukázalo, že je na vině pandemie.

Agentura Reuters se spojila se dvěma zdroji z okolí francouzské hlavy státu. Ty novináře informovaly, že Macron dostal v Moskvě na výběr ze dvou možností: buď podstoupí PCR test, který provedou ruské úřady, nebo bude muset od Vladimira Putina udržovat přísný odstup.

„Dobře jsme věděli, že to znamená žádné potřesení rukou a ten dlouhý stůl. Ale nemohli jsme připustit, aby se jim dostala do rukou prezidentova DNA,“ podělil se jeden ze zdrojů s agenturou Reuters o bezpečnostní obavy, které vyvolali ruští lékaři.

Že Macron odmítl provedení ruského testu, potvrdil i druhý oslovený zdroj. Podle toho navíc francouzský prezident ještě před odjezdem podstoupil stejné testování ve Francii a po příletu do Ruska mu jeho vlastní lékař provedl také test antigenní. Negativní výsledky francouzských testů ovšem u Rusů neuspěly.

„Rusové nám řekli, že Putin musí být držen v přísné zdravotní bublině,“ osvětlil situaci druhý zdroj.

Kreml později potvrdil, že Macron odmítl podstoupit ruský test. „Ano, vskutku,“ odvětil mluvčí ruského prezidenta Dmitrj Peskov na otázku agentury TASS.

Zároveň odmítl říct, jestli Rusko poskytuje zahraničním návštěvám údaje o výsledcích testů prezidenta Putina. „Nechci zacházet do přílišných detailů. Ponechme některé věci soukromé,“ řekl Peskov. Stejně tak nechtěl odpovědět, jestli by ruskou stranu uspokojilo, kdyby Macronův test provedli francouzští lékaři.

Pondělní jednání mezi hlavami státu trvalo pět hodin a ruský prezident ho označil za užitečné a věcné. Na společné tiskové konferenci pak Putin prohlásil, že řada Macronových představ týkajících se bezpečnosti je realistická.

Následujícího dne pak Macron prohlásil, že jednání pomohlo předejít dalšímu zhoršení bezpečnostní krize kolem Ukrajiny. Francouzský prezident podle svých slov obdržel od Putina příslib, že ve sporu Moskvy a Západu ohledně Ukrajiny nebude následovat „zhoršení nebo vyostření“. Dodal také, že svůj cíl zabránit další eskalaci situace a dát prostor novým vyhlídkám považuje za splněný.

Kreml nicméně popřel, že by Putin s Macronem během setkání ohledně Ukrajiny a snižování napětí uzavřeli jakoukoliv dohodu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov reagoval na článek listu Financial Times, který napsal, že podle nejmenovaných francouzských představitelů Putin přislíbil, že nepodnikne na Ukrajině žádnou vojenskou akci.

Prohlášení citované Financial Times se pak podle agentury Reuters snažil mírnit i Elysejský palác. Podle něj Macron zmiňoval body, o nichž prezidenti diskutovali, neměl na mysli žádný specifický příslib, který by Putin učinil.

Reklama

Doporučované