Hlavní obsah

Kreml tyje z diamantů, Evropa se konečně chystá zakročit

Foto: Bjoern Wylezich, Shutterstock.com

Rusko je největším producentem surových diamantů. Převážná část se jich ale zpracovává v Indii a prodává přes belgické Antverpy.

Reklama

Hledá se systém, jak zamezit skrytému dovozu. Jako původ diamantů se totiž dosud uvádějí země, kde se upravují.

Článek

Dlouho to vypadalo, že diamanty zůstanou surovinou, které se protiruské sankce výrazně nedotknou, a že jejich vývoz bude Moskvě dál zajišťovat tučné příjmy. Spojené státy sice už loni zakázaly import surových diamantů od Kremlem kontrolované společnosti Alrosa, země Evropské unie je však dovážet nepřestaly. Jen za loňský rok do EU podle Eurostatu směřovaly ruské diamanty v hodnotě 1,4 miliardy eur (asi 34 miliard korun).

Je to především Belgie, konkrétně přístavní město Antverpy, coby hlavní obchodní uzel světové distribuce opracovaných diamantů. Některé unijní státy chtěly opakovaně drahé kameny připojit na společný sankční seznam, kvůli odporu belgických zástupců z toho ale vždy sešlo.

Nyní se, na první pohled paradoxně, právě Belgie snaží dojednat zákaz dovozu ruských diamantů pro skupinu ekonomicky vyspělých států G7, do níž patří USA, Kanada, Británie, Německo, Japonsko, Francie a Itálie a k níž přisedají i zástupci celé Evropské unie.

V polovině září belgičtí vládní představitelé oznámili, že skupina G7 vyhlásí zákaz dovozu ruských diamantů během následujících dvou až tří týdnů. Očekává se, že Rusko coby největšího vývozce surových drahokamů zákaz postihne hlavně tlakem na snížení cen.

„Tímto systémem je odstřihneme a necháme na podřadném trhu s nižšími cenami,“ citovala agentura Reuters belgického vládního úředníka, který nechtěl být jmenován.

Ceny už padly, ruský vývozce zastavil dodávky

Už před avizovaným zákazem dovozu ruských diamantů na Západ se propadla poptávka po drahokamech. Lídr trhu De Beer už na začátku září snížil ceny diamantů až o 40 procent. Společnost to zdůvodňovala přirozeným poklesem zájmu poté, co ceny stouply během covidové pandemie.

Indický regulátor pro obchod s drahými kovy oznámil, že ruský vývozce Alrosa kvůli nízké poptávce přerušuje v září a říjnu dodávky surových diamantů.

Zákaz by měl platit od ledna příštího roku, a pokud se projeví podle předpokladů navrhující země, přemění světový obchod s diamanty. Evropská unie by měla toto opatření zahrnout do již dvanáctého balíčku protiruských sankcí, který má být podle agentury Bloomberg představen příští měsíc.

Cílem belgického návrhu pochopitelně je, aby Antverpy utrpěly co nejméně a aby se zákaz pokud možno neobcházel.

Potíž je v tom, že jako země původu se u diamantů v současnosti uvádějí ty státy, ve kterých se kameny zpracovávají, nikoli Rusko jako vývozce suroviny. Většina vytěžených drahokamů se řeže a brousí v Indii, která protiruské sankce neuplatňuje.

Belgie proto navrhuje, aby se celní kontroly hrubých a broušených diamantů v zemích G7 soustředily do tamních velkoobchodních vstupních míst. Kameny mají procházet třístupňovou kontrolou, podmínkou pro vstup na trh v zemích G7 bude udělení certifikátu prostřednictvím blockchainového systému – jeden typ potvrzení bude pro surové, druhý pro už leštěné diamanty.

Objev velkého diamantu v Africe

Kanadská těžařská firma Lucara Diamond v srpnu oznámila, že ve svém dole v Botswaně vykopala sedmý největší diamant kdy nalezený na světě.

Každý broušený diamant by přitom měl mít odkaz na původní zemi suroviny, takže i když se bude kámen vytěžený v Rusku zpracovávat v Indii, Spojených arabských emirátech nebo Izraeli, do západních zemí by se dostat neměl.

Podle deníku Financial Times se belgický návrh nezamlouvá některým velkým světovým zpracovatelům a obchodníkům. V dopise, který podepsalo 16 takových firem, si stěžují na diamantovou antverpskou lobby a vytýkají nedostatečnou transparentnost, zodpovědnost a spolupráci ze strany Belgičanů.

Největší obchodník s diamanty, společnost De Beers nicméně už dříve reagovala prohlášením, že se bude snažit opatření G7 podpořit.

Na De Beers, která patří do nadnárodní skupiny AngloAmerican sídlící v Londýně, připadalo před válkou na Ukrajině podle jejích propočtů 33 procent tržeb na trhu surových diamantů, zatímco na ruskou Alrosu 24 procent.

Reklama

Doporučované