Hlavní obsah

Záplavy v Austrálii. Pod vodou je z části i Melbourne, ukazuje video

Bez komentáře: Následky povodní, které postihly jihovýchod Austrálie. Na silné deště a záplavy se chystá také ostrovní stát Tasmánie.Video: AP

 

Reklama

Druhé nejlidnatější australské město Melbourne a jihovýchod země postihly po silných deštích povodně. Úřady proto nechaly evakuovat několik tisíc obyvatel.

Článek

Největší škody zatím hlásí stát Viktorie. Zaplaveno bylo město Maribyrnong na severním předměstí Melbourne. V celém státě Viktorie jsou pod vodou či odříznuty od svého okolí stovky domů. Postižené oblasti zaznamenaly až čtyřnásobek průměrných říjnových srážek za pouhých 24 hodin, uvádí britská stanice BBC.

„Je to velmi, velmi silná povodeň a zdaleka ještě neskončila,“ uvedl premiér státu Viktorie Daniel Andrews. Podle něj se dá čekat, že bude růst počet zaplavených a izolovaných domů.

Předpověď nadto není příznivá, meteorologové předpovídají další vydatné srážky i na příští týden a jejich celkový úhrn v příštích šesti až osmi týdnech by měl být nadprůměrný. „Jsme na začátku,“ varoval Andrews.

Aktuálně nařídily úřady ve třech postižených státech na jihovýchodě Austrálie evakuaci tisíců obyvatel.

Ve Viktorii úřady nechaly otevřít karanténní zařízení, které sloužilo pro nakažené covidem-19. Teď tam přebývají lidé, jejichž domovy se ocitly pod vodou.

Barry Webster, který žije na severozápadě Melbourne, je jedním z těch, jejichž dům byl zaplaven. „Vždycky jsem říkal, že chci výhledy na nábřeží, ale ne takhle,“ řekl pro BBC Webster.

La Niña sužuje Austrálii

Velkou část Austrálie čekají v nadcházejících měsících neobvykle silné deště a silný vítr. Příčinou je klimatický jev La Niña. Pro západ Ameriky to zase bude znamenat sucho.

Několik tisíc domácností zůstalo bez proudu, uzavřeny jsou školy i některé silnice. Úřady hlásí jednoho pohřešovaného ve střední části státu Viktorie.

Na silné deště a záplavy se chystá také australský ostrovní stát Tasmánie. Hladiny řek na severu ostrova by mohly vystoupat na rekordní výši. Tasmánské úřady už vydaly varování, tamní záchranáři pak upozornili, že mají omezené kapacity, ať jsou tedy lidé opatrní.

Reklama

Doporučované