Hlavní obsah

Zelenskyj vytkl civilistům, že se chovají, jako kdyby už válka skončila

Foto: Repro: twitter.com/ZelenskyyUa

„Nyní, stejně jako před rokem, je důležité, aby co nejvíce Ukrajinců pomohlo bránit náš stát,“ vzkázal Zelenskyj.

Reklama

Podle ukrajinského prezidenta Zelenského „je špatné a nespravedlivé“, aby měli vojáci, kteří se vrací z fronty, pocit, že pro zbytek společnosti už válka zdánlivě skončila. Obyvatele Ukrajiny vybídl k boji na informační frontě.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Ukrajincům vzkázal, že by neměli zapomínat na to, že jejich země je stále ve válce. Vyzval je, aby přispěli na finanční sbírky a podpořili ukrajinskou armádu nebo se zapojili do osvětové činnosti.

„Je špatné a nespravedlivé, když mají naši bojovníci, kteří přicházejí z fronty, pocit, že pro mnohé za frontovou linií válka již zdánlivě skončila,“ uvedl Zelenskyj ve svém pravidelném projevu. Na jeho slova poukázal server Ukrajinska pravda.

„Pro ty, kteří jsou daleko od Doněcké oblasti, Nikopolu, Saltivky, [ukrajinsko-ruské] hranice v Sumské oblasti a Záporoží… a jejichž myšlenky jsou také daleko od zákopů, od každodenní bolesti mnoha Ukrajinců,“ vysvětlil.

Podle Zelenského se Ukrajinci ani po roce válečného konfliktu nemohou „válce vzdálit ani v myšlenkách“, a to i přesto, že jsou boje díky tamní armádě od mnohých z nich daleko.

„Nyní, stejně jako před rokem, je důležité, aby co nejvíce Ukrajinců pomohlo bránit náš stát a pomohlo zajistit větší celosvětovou podporu pro naše vítězství,“ apeloval Zelenskyj.

Rozhovor s ukrajinskou nobelistkou

Na zbožná přání není čas, k vítězství nad Ruskem musí Ukrajinci mířit s pomocí přesného plánu a jasné vize. Je o tom přesvědčena držitelka Nobelovy ceny míru a výkonná ředitelka kyjevského Centra pro občanské svobody Oleksandra Romancovová. Její organizace už shromáždila podklady k více než třiceti tisícům případů možných válečných zločinů spáchaných na území Ukrajiny.

Ukrajince vyzval, aby obránce země podporovali „kdykoliv to jen bude možné“ a aby se zapojili do dobrovolnických sbírek, pokud si to mohou finančně dovolit.

Všichni obyvatelé Ukrajiny, kteří „mají vliv v informační sféře“, by podle něj měli bojovat také na informační frontě. Týká se to podle něj nejen novinářů, ale „všech, kteří mohou šířit pravdu o [ruské] agresi“.

„Svět musí slyšet stejně hlasitě a jasně jako loni, že [ruská] agrese proti Ukrajině pokračuje. Svět musí vědět, že ukončení války a osvobození Ukrajiny od ruského zla v tomto roce jsou společným úkolem celého civilizovaného světa,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v sobotu pro japonský server The Yomiuri Shimbun uvedl, že k očekávané jarní ofenzivě ukrajinská armáda nutně potřebuje další zbraně od svých spojenců.

„Zatím nemůžeme začít, nemůžeme poslat naše statečné vojáky do první linie bez tanků, dělostřelectva a raket dlouhého doletu,“ vysvětlil Zelenskyj. „Pokud máte politickou vůli, můžete najít způsob, jak nám pomoci. Jsme ve válce a nemůžeme čekat,“ apeloval na Západ.

Reklama

Doporučované