Hlavní obsah

Zemětřesení v Turecku se stěhovalo. Nikdo neví, co bude dál, říká seismolog

Foto: Seismologické datové centrum EMSC

Mapa EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) ukazuje zemětřesení na celém světě za posledních 48 hodin, zde výseč zobrazující Turecko a Sýrii.

Reklama

Dvojice podobně silných zemětřesení, která v pondělí udeřila na Turecko a Sýrii, byla podle seismologa Jana Zedníka neobvyklým jevem. „Co bude dál, se nedá odhadnout, můžeme jen doufat, že se to uklidní,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Článek

V Turecku pokračují dotřesy po dvou velmi silných pondělních zemětřeseních. První o síle 7,8 magnituda přišlo brzy ráno a druhé o síle 7,5 následovalo dopoledne. Něco takového je podle Jana Zedníka ze Seismické služby Geofyzikálního ústavu AV ČR poměrně vzácné. Nešlo totiž zřejmě o běžný dotřes, ale spíš o aktivaci sousední oblasti, a to navíc ve velmi krátkém časovém horizontu.

Poslední dotřesy z úterního dopoledne už jsou o poznání slabší, poslední byl zaznamenán asi v půl desáté středoevropského času a měl sílu 4,6 magnituda. Zatím se ale podle Zedníka nedá odhadnout, jestli sledujeme konečné uklidňování seismické aktivity v oblasti. Další „přestěhování“ seismicity do vzdálenějších oblastí, jako je například Istanbul, který leží v dlouhodobě ohrožené oblasti, je nicméně podle Zedníka nepravděpodobné.

Mluvili jsme spolu naposledy v pondělí dopoledne krátce před tím, než Tureckem otřáslo druhé silné zemětřesení o síle 7,5 magnituda. Bylo to něco výjimečného? Uvádí se, že dotřesy zpravidla bývají o poznání slabší…

To bývají. Kdyby šlo o klasickou dotřesovou sérii, skutečně by to další zemětřesení už nemělo být tak silné. Tady to ale vypadá, že se aktivovala sousední oblast.

Když se podíváte na mapu seismicity americké agentury United States Geological Survey, jsou na ní dobře vidět dvě linie dotřesů. Došlo zřejmě k tomu, že jeden silný otřes nejenže vyvolal dotřesovou sérii, což je běžné, ale zároveň aktivoval i vedlejší oblast, což úplně běžné není.

Foto: USGS

Screenshot ze systému USGS. Každý bod na mapě představuje jedno zemětřesení.

Jak moc je taková situace výjimečná?

K aktivaci sousední oblasti při silném zemětřesení čas od času dojde. Z hlavy mě napadá hned několik případů z historie.

Například právě v Turecku bylo v roce 1939 silné zemětřesení na východě země a pak se postupně stěhovalo na západ směrem k Istanbulu, v roce 1999 bylo zase zemětřesení v Izmitu se silou přes sedm magnituda a několik měsíců poté praskla sousední oblast směrem na západ. Po zemětřesení na Sumatře v roce 2004 přišlo další hodně silné zemětřesení kolem síly osm magnituda nad východním okrajem zlomového pásma.

Když to shrnu, tak ke stěhování seismicity dochází, ale aby se to stalo během jediného dne a pozdější zemětřesení bylo energeticky téměř srovnatelné s původním, to je poměrně vzácné.

O zemětřesení podrobněji

Jak se vyvíjí bilance obětí a jak pokračuje pátrání:

Cesta českých záchranářů do Turecka:

Už v pondělí jste vysvětlil, že zemětřesení se nedají spolehlivě předpovídat. Můžete ale aspoň říct, jaký máte ze sledování dotřesů momentálně pocit?

Začínal jsem si myslet, že už se oblast uklidňuje, ale ještě dnes ráno jsem sledoval zemětřesení o síle 5,4 magnituda. Musím znovu zopakovat, že se skutečně nedá odhadnout, co bude dál. Můžeme jen doufat, že se to uklidní.

Ten poslední otřes o síle 5,4 už lze považovat za „běžný“ dotřes?

Ano, dá se říct, že tohle ještě zapadá do běžného scénáře doznívání aktivity. Na zřícení již poškozených budov ale může stačit i slabé zemětřesení. Pro místní a záchranáře to musí být hrozný stres.

Ve světových médiích jsem zahlédl zmínku o tom, že je nyní vyšší pravděpodobnost dalších zemětřesení i v jiných oblastech Turecka včetně Istanbulu. Dává vám tohle smysl?

Východoanatolský zlom je daleko od Istanbulu, který leží poblíž Severoanatolského zlomu. Aktivace v důsledku včerejšího zemětřesení je nepravděpodobná.

Obecně se ale silný otřes v Marmarském moři pod Istanbulem s velkými obavami očekává. Od roku 1999 a dvou silných jevech u Izmitu a Duzce tam k ničemu významnému nedošlo a napětí se hromadí dál.

Reklama

Doporučované