Hlavní obsah

Zemřel herec Michael Gambon. Svět ho znal jako Brumbála z Harryho Pottera

Foto: Profimedia.cz

Sir Michael Gambon v roli Albuse Brumbála.

Reklama

aktualizováno •

Irskému herci bylo 82 let. „Jen jsem si nasadil vousy a hrál sám sebe,“ řekl kdysi o své zřejmě nejslavnější roli.

Článek

Sir Michael Gambon se nejvíc proslavil rolí profesora Albuse Brumbála v sérii zfilmovaných knih spisovatelky J. K. Rowlingové o kouzelníkovi Harrym Potterovi, kde se poprvé objevil ve třetím díle. Roli převzal po zesnulém Richardu Harrisovi.

Podle rodiny zemřel herec „v pokoji“ obklopen příbuznými poté, co onemocněl pneumonií. O úmrtí informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Sir Michael Gambon.

Rodák z irského Dublinu odstartoval hereckou kariéru v tamním divadle. Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1965, a to ve zpracování Shakespearovy hry Othello. Celkem podle serveru iMDb ztvárnil 172 filmových či televizních rolí, například komisaře Maigreta.

Za svou práci pro zábavní průmysl byl na konci 90. let povýšen královnou do šlechtického stavu.

Když herec nedávno vzpomínal na svou slavnou roli Brumbála, řekl, že ji ani nemusel hrát. „Jen jsem si nasadil vousy a hrál sám sebe, nebyl to žádný velký výkon. Nikdy se do žádné role nevžívám - každá role, kterou hraji, je jen variantou mé vlastní osobnosti. Vůbec nejsem charakterní herec,“ připomněl jeho slova bulvární deník Daily Mail.

Herec, mezi kolegy podle BBC známý jako „Velký Gambon“, se na jevišti naposledy objevil v Londýně v roce 2012 ve hře Saumela Becketta.

Michael Gambon se v roce 1962 oženil s matematičkou Annou Millerovou. Jejich syn Fergus je podle britských médií odborníkem na keramiku a pracuje pro aukční síň Bonhams.

V roce 2002, kdy vyšlo najevo, že má Gambon přítelkyni Philippu Hartovou, se z domu manželky odstěhoval. S Hartovou má Gambon další dva syny Toma a Willa.

Reklama

Související témata:

Doporučované