Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Izraelci zažili možná nejhorší střet od vstupu do Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z války v Pásmu Gazy zveřejněné izraelskou armádou.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izrael pokračuje v boji na jihu i na severu Pásma Gazy. Místo potvrzení jeho postupů v bitvě o Chán Júnis ale poslední dny přinesly zprávy o nevydařené operaci na severu a rostoucím mezinárodním tlaku na vyhlášení příměří.

Článek

V posledním díle Zpráv z bojiště z Pásma Gazy z minulého týdne jsme informovali o potvrzeném otevření druhé fronty bojů v Pásmu Gazy a zahájení zřejmě rozhodující bitvy o jižní město Chán Júnis. Jak můžete vidět z následující mapy, která ukazuje postupy potvrzené americkým Institutem pro studium války (ISW), dřívější tvrzení izraelské armády o bojích v „srdci“ Chán Júnisu se zatím nepotvrdily a pravděpodobně se zatím bojuje hlavně v jeho severní části a na východním okraji.

Na severu Izraelci opět postoupili, ale ne zadarmo

Značných postupů izraelská armáda dosáhla na severu, ve městě Gaza. Ze zpráv z obou stran i z informací získaných izraelskými médii je patrné, že jde nadále o tuhý boj a teroristické hnutí Hamás se i tam nadále tvrdě brání.

Ve městě Gaza se izraelská armáda probojovala dál zejména z jihovýchodní a částečně i severovýchodní strany. Boje jsou však hlášeny z mnoha míst napříč územím, které aspoň částečně kontroluje Hamás.

Brigády Hamásu a další teroristické organizace Islámský džihád v posledních dnech hlásí střety s Izraelci ve čtvrtích Rimal, Zajtún, Šejk Radwan a Šidžajjá. Podobně i izraelská armáda hlásí boje ve městě Džabálijá a zmiňovaných čtvrtích Zajtún a Šidžajjá.

Ze Zajtúnu podle ISW pochází i video útoku na tank zveřejněné Hamásem, o bojích v Šidžajjá se zase objevily podrobnosti v izraelských médiích. Došlo tam totiž z izraelského pohledu ke zřejmě nejhoršímu střetu od začátku pozemní operace, při kterém zemřelo hned devět izraelských vojáků včetně několika důstojníků.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Aktuální situace v Pásmu Gazy.

Podle deníku The Times of Israel mělo jít o výsledek přepadu Hamásu kdesi v „srdci“ zmiňované čtvrti. Terčem se stala čtveřice Izraelců, kteří vstoupili do komplexu tří budov, o nichž se měli domnívat, že jsou opuštěné. Cílem bylo budovy prohledat a najít vchod do tunelu, jenže v jedné z budov vojáky překvapila exploze nastražené nálože následovaná palbou z ručních zbraní a útokem granáty.

Okolní jednotky s průzkumnou skupinou následně ztratily spojení a do budovy byl ze dvou stran vyslán záchranný tým, který už na místě našel ale jen těla původní čtveřice a navíc při akci přišel o dalších pět lidí včetně několika důstojníků. Mezi padlými byl i Ben Basat, který se stal dosud nejvýše postaveným izraelský vojákem zabitým v této válce.

Izraelská armáda podle The Times of Israel tvrdí, že prapor Hamásu bránící čtvrť Šidžajjá je z většiny zničený. Podle ISW nicméně incident, který se odehrál tento týden v úterý, svědčí o tom, že Hamás tady přinejmenším není neschopný boje a stále dokáže podnikat organizované obranné operace. Přepad totiž podle ISW musel být „komplexní“ a musela mu předcházet „značná koordinace“ několika taktických jednotek Hamásu.

Hamás stále v kondici

Pásmo Gazy se pomalu proměňuje v zónu smrti, přesto v izraelských městech stále znějí sirény upozorňující na raketové útoky Hamásu. Izraeli se stále nepodařilo přiblížit zničení této organizace.

Na jihu se fronta zřejmě významně nepohnula

Při pohledu do mapy srovnávající stav z minulého týdne se současností můžeme vidět jisté rozšíření postupu Izraele i na jihu, ve městě Chán Junís. Z velké části jde ale spíš o potvrzení dřívějších zpráv o bojích na východním předměstí a na severu města.

Za poslední týden se neobjevilo nic, co by potvrzovalo původní prohlášení izraelské armády o bojích „v srdci“ tohoto města, které má být poslední baštou Hamásu v Pásmu Gazy. Naopak i samotná armáda nedávno podle BBC prohlásila, že „izraelské tanky ještě nedojely do centra města“.

ISW ze zpráv o bojích na jihu vyzdvihuje i střety ve škole v Chán Junísu. O těch sice už dřív informovala izraelská armáda, ale nově zveřejnil video palby na Izraelce přímo z budovy i Hamás, což je pozoruhodné, protože to popírá tvrzení organizace, že nevyužívá civilní budovy k vlastním bojovým operacím.

Video ze zmiňované školy:

Izraelské vojenské ztráty přesáhly stovku

V Pásmu Gazy už podle poslední aktualizace zemřelo 115 příslušníků nebo příslušnic izraelské armády. Kromě překročení psychologické hranice celé stovky a jedné obzvlášť smrtící akce ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tempo ztrát ve srovnání s dosavadním průběhem války zásadně zvýšilo. Například před nedávným příměřím přibylo během osmi dní rovněž přes 20 mrtvých.

ISW poukazuje naopak na značné snížení frekvence dálkových útoků Hamásu na Izrael. Po řadě hlášení izraelské armády o likvidaci skladů raket patřících teroristům se frekvence snížila v průměru na dva raketové nebo minometné útoky denně, přičemž v prvním prosincovém týdnu jich bylo v průměru osm, 12 před zhruba dvěma měsíci a 16 na samém začátku války.

Izrael také podle zdrojů deníku Wall Street Journal nově odhaduje, že zlikvidoval šest až sedm tisíc bojovníků Hamásu a začal používat taktiku pumpování vody do podzemních tunelů, kde se teroristé skrývají.

Civilistů v Gaze od začátku války, kterou 7. října odstartovaly teroristické útoky Hamásu, zemřelo podle Hamásem kontrolovaných úřadů už nejméně 18 600.

Vyslanec USA má tlačit na příměří nebo změnu taktiky

V tomto týdnu se objevilo i několik signálů značících sílící mezinárodní tlak na Izrael, aby umožnil příměří nebo alespoň změnil taktiku boje tak, aby nebyli ohrožovaní civilisté.

V úterý Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci žádající příměří, přičemž pro bylo 153 a proti 10 států. Hlavní spojenec Izraele, Spojené státy, byly sice proti, ale americký prezident Joe Biden prohlásil, že Izrael ztrácí mezinárodní podporu kvůli „nevybíravému bombardování Gazy“, což například BBC komentuje jako dosud nejostřejší vymezení se amerického prezidenta proti postupu Izraele od začátku této války.

Pozice USA je však i nadále rozporuplná.

O den později kritiku zmírnil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby, když řekl, že Izrael ve snaze předejít civilním obětem dělá možná ještě víc, než by na jeho místě dělaly Spojené státy.

Ve čtvrtek má ale v Izraeli při sérii schůzek s premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími izraelskými představiteli podle médií naopak umocnit americký tlak na ukončení bojů bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Izraelská média tento týden s odkazem na nejmenované egyptské a palestinské zdroje uvedla, že Izrael požádal Egypt o zprostředkování nového jednání o příměří.

Minimálně navenek nicméně Izrael tvrdí, že je odhodlán pokračovat v boji. Příměří by slovy izraelského ministra zahraničí bylo „darem teroristům“. Hamás zase tvrdí, že o příměří nezačne jednat, dokud Izrael nepřestane bojovat.

Reklama

Doporučované