Hlavní obsah

Ponorka mířící k Titaniku vezla pět lidí. Zásoba kyslíku podle expertů vydrží 96 hodin

Foto: oceangateexpeditions.com

Expedice k Titaniku, které pořádá společnost OceanGate Expeditions (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Bostonská pobřežní stráž zahájila v Atlantském oceánu pátrání po ponorce, která vozí turisty k vraku Titaniku. Na palubě je pět lidí. Zásoby kyslíku mají vydržet necelých sto hodin.

Článek

V Atlantském oceánu se v pondělí ztratila ponorka, která vozila turisty na prohlídku vraku legendárního parníku Titanic. Ten ztroskotal během své první plavby v roce 1912. Záchranná operace pokračovala i přes noc, po plavidle ale zatím není ani stopy.

Jde o ponorku společnosti OceanGate Expeditions. Ta expedice pro veřejnost pořádá od května 2021 v ponorce, do níž se vejde maximálně pět lidí. Firma vlastnictví plavidla pozdě odpoledne sama potvrdila. Výlety k vraku Titaniku podle BBC stojí desítky tisíc dolarů.

Jeden ponor, včetně sestupu i výstupu, údajně trvá kolem osmi hodin. Mateřská loď ztratila kontakt s plavidlem hodinu a 45 minut po začátku ponoru.

Americká pobřežní stráž v Bostonu sdělila CBS News, že zahájila pátrací a záchrannou misi. Na ní se podílí tři plavidla, z čehož jedno je loď Polar Prince, která byla před expedicí použita k přepravě pohřešované ponorky.

OceanGate Expeditions ve svém prohlášení uvedla, že už s pomocí i několika státních institucí hledá nejlepší způsob, jak ponorku s posádkou zachránit.

Pátrání ale mimo jiné komplikuje odlehlost oblasti i skutečnost, že pod vodní hladinou se rychle ztrácí viditelnost, popsala stanice BBC.

„Mořské dno je zvlněné. Samotný Titanic leží v příkopu a kolem je spousta trosek. Pokusit se zaměřit oblast, ve které chcete pátrat po další ponorce, bude opravdu velmi obtížné,“ připomněl pro stanici Sky News britský kontradmirál ve výslužbě Chris Parry.

96 hodin na záchranu

Konkrétní ponorka má pouze omezenou kapacitu kyslíku. Podle kontradmirála pobřežní stráže 1. okrsku Johna Maugera se jedná o 96 hodin. „Dává nám to nějaký čas na pokračování v pátrání a další využití všech prostředků, abychom se pokusili najít členy posádky,“ řekl pro Fox News.

Společnost na začátku roku avizovala, že v létě 2023 další misi k vraku uskuteční. Nedávno na svých webových stránkách a sociálních sítích uvedla, že expedice k vraku Titaniku „probíhá“.

O probíhající expedici k Titaniku naposledy informovala na twitteru 16. června. Na webových stránkách společnost inzeruje sedmidenní plavby k vraku Titaniku v ceně 250 tisíc dolarů.

Vrak slavného plavidla se nachází v hloubce 3,8 kilometru na dně Atlantiku, asi 600 km od pobřeží kanadského Newfoundlandu.

Parník, který byl ve své době největší lodí světa, narazil na ledovec při plavbě ze Southamptonu do New Yorku. Z 2200 cestujících a členů posádky na palubě jich více než 1500 zahynulo.

Kdo je na palubě ponorky?

Pobřežní stráž USA uvedla na twitteru, že na palubě ponorky v době ponoru bylo skutečně pět lidí. Podle televize Sky News a dalších britských medií je jedním z nich britský podnikatel Hamish Harding. Ten ještě o víkendu přidával o cestě fotografie na sociální sítě.

„Konečně mohu hrdě oznámit, že jsem se přidal k expedici k Titaniku jako specialista. Vzhledem k nejhorší zimě na Newfoundlandu za posledních 40 let bude tato mise pravděpodobně první a jedinou manuálně řízenou misí k Titaniku v roce 2023,“ napsal na sociální sítě Harding.

Pilotem ponorky je podle deníku The Guardian zřejmě bývalý velitel francouzského námořnictva Paul Henry Nargeolet. Jako ředitel podmořského výzkumu pro společnosti E/M Group a RMS Titanic, Inc. je považován za předního odborníka na místo vraku.

V ponorce cestoval také pákistánský podnikatel Šahzada Dawood a jeho syn Suleman, uvedla jejich rodina v prohlášení. Více o lidech na palubě píšeme zde.

Reklama

Doporučované