Hlavní obsah

Zkušený pilot ztracené ponorky před nástrahami varoval. Koho má na palubě?

Foto: facebook.com/ActionAviationChairman

Hamish Harding na začátku expedice k vraku Titaniku.

Reklama

aktualizováno •

Ponorka Titan společnosti OceanGate pojme pět lidí. Pohřešovaný stroj pilotuje Paul Henry Nargeolet, který k Titaniku vedl několik expedic. Na palubě je i britský cestovatel Hamish Harding a podnikatel Šahzada Dawood z Pákistánu.

Článek

Pátrání pokračuje. Ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions, která plula k vraku parníku Titanic, se pohřešuje už od pondělí (podrobněji zde). Záchranné týmy tak momentálně závodí s časem. Zásoby kyslíku uvnitř kabiny pro pětičlennou posádku totiž vydrží jen 96 hodin.

Pobřežní stráž USA, která záchranné práce vede, uvedla na twitteru, že na palubě plavidla bylo v době ponoru pět lidí, z toho tři platící cestující, jeden kapitán a jeden odborník. Seznam Zprávy připravily jejich profily.

Hamish Harding, britský cestovatel

Podle dostupných informací je mezi pohřešovanými na ponorce, která se potápěla k vraku Titaniku, i britský dobrodruh a miliardář Hamish Harding, 58letý šéf letecké společnosti Action Aviation.

Harding se prohlašuje za světoběžníka. Je držitelem Guinnessova rekordu za nejrychlejší oblet světa v letadle a dvou dalších. Kromě toho se zúčastnil letu do vesmíru, který uskutečnila letecká společnost založená americkým podnikatelem a zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem.

Podle webu Sky News a dalších britských medií ještě o víkendu přidával o cestě fotografie na sociální sítě. O víkendu napsal, že z města St. John’s na kanadském ostrově Newfoundland vyrazila loď do místa, kde se nachází vrak Titaniku.

Odtud se chystal s posádkou potopit v ponorce až k vraku. Na facebooku napsal, že je „hrdý, že může konečně oznámit“, že bude na palubě mise k vraku Titaniku.

„Vzhledem k tomu, že v Newfoundlandu panuje nejhorší zima za posledních 40 let, bude tato mise pravděpodobně první a jedinou pilotovanou misí k Titaniku v roce 2023. Právě se otevřelo okno vhodného počasí a zítra se pokusíme o ponor… Zítra kolem čtvrté hodiny ranní plánujeme zahájit potápěčské operace,“ napsal v sobotu na sociálních sítích.

Záběry z mise ponorky Titan.Video: OceanGate, Youtube.com

Paul Henry Nargeolet, pilot ponorky

Bývalý velitel francouzského námořnictva Paul Henry Nargeolet je podle deníku The Guardian pilotem ponorky. O jeho účasti na misi se spekulovalo na základě Hardingova internetové příspěvku, později ji pro BBC potvrdila námořníkova rodina.

Jako ředitel podmořského výzkumu pro společnosti E/M Group a RMS Titanic, Inc. je Nargeolet považován za předního znalce místa vraku. Podle The Guardian vedl několik expedic k Titaniku, sám absolvoval desítky ponorů v ponorce a dohlížel tam na vyzvednutí stovek až tisíců artefaktů, včetně dvacetitunové části trupu Titaniku.

Nargeolet strávil více než dvě desetiletí ve francouzském námořnictvu a dosáhl hodnosti komandéra. V roce 1986 odešel do důchodu a nastoupil do Francouzského institutu pro výzkum a využití moře, kde vedl hlubinné ponorky. V této funkci vedl v roce 1987 první expedici k Titaniku.

Podle listu The Irish Examiner strávil Nargeolet u vraku Titaniku „více času než kdokoli jiný“. Nargeolet v roce 2019 listu řekl: „Jste-li v hloubce 11 metrů nebo 11 kilometrů, pokud se stane něco špatného, výsledek je stejný. Když jste velmi hluboko pod vodou, jste mrtví dřív, než si uvědomíte, že se něco děje.“

Foto: OceanGate.com, Seznam Zprávy

Ponorka Titan.

Šahzada Dawood se synem, podnikatelé z Pákistánu

Foto: Engro.com

Šahzada Dawood je členem jedné z nejbohatších rodin v Pákistánu.

V ponorce cestoval také pákistánský podnikatel Šahzada Dawood a jeho syn Suleman, uvedli v prohlášení jejich příbuzní. Rodina podle BBC patří mezi nejbohatší v Pákistánu.

Šahzada Dawood působí jako člen správní rady konglomerátu Engro, který podniká v různých oborech. Patří mu druhá největší společnost na výrobu hnojiv v Pákistánu, největší pákistánský vývozce rýže basmati nebo firma, která se zabývá budováním telekomunikační infrastruktury.

Kromě toho je členem správní rady nadace The Dawood Foundation a v roce 2020 se stal členem správní rady institutu SETI, která se snaží najít stopy po mimozemských civilizacích. Působí také jako ředitel v představenstvech různých společností skupiny Dawood Group.

Stockton Rush, zakladatel OceanGate

Foto: Twitter/OceanGate

Stockton Rush je ředitelem firmy, která výpravy k Titaniku připravuje.

Na palubě ponorky byl také generální ředitel společnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush. Spekulace o tom, že v ponorce cestoval, potvrdila v úterý sama firma, když vydala stručné prohlášení, ve kterém oznámila, že Rush „je na palubě ponorky jako člen posádky“.

Ve svých 19 letech se Rush podle webu OceanGate stal nejmladším dopravním pilotem na světě, když v roce 1981 absolvoval United Airlines Jet Training Institute. V roce 2009 pak založil společnost OceanGate Expeditions. Platící zákazníky ale začala firma k Titaniku vozit až v roce 2021.

Rush si rizika spojená s takto ambiciózním plánem uvědomoval, napsal web CBS News. Přílišnou opatrnost ale odmítal jako překážku. „V určitém okamžiku je bezpečí jen čistým plýtváním. Pokud chcete být v bezpečí, nevstávejte z postele,“ řekl v rozhovoru pro CBS v listopadu loňského roku.

„Rush dohlíží na finanční a technické strategie společnosti OceanGate a poskytuje vizi pro vývoj ponorek plujících s posádkou,“ stojí na webových stránkách společnosti, která expedice s turisty a vědci organizuje.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace o dalším cestujícím - Stocktonu Rushovi.

Reklama

Doporučované