Hlavní obsah

Rusové unesli starostu Chersonu

Foto: Profimedia.cz

Ruská propaganda převážně ruskojazyčný Cherson vnímá jako ruské město. Snímek je z londýnského protestu na podporu Ukrajiny ze začátku června.

Reklama

Ruští okupanti unesli ukrajinského starostu Chersonu, oznámila jeho poradkyně. Podrobnosti zatím nejsou známé. Cherson na jihu Ukrajiny Rusko okupuje už od začátku března.

Článek

Starostu ukrajinského Chersonu Ihora Kolychajeva vzaly do zajetí ruské jednotky, uvedla podle serveru Ukrajinská pravda jeho poradkyně Halyna Ljaševská. Detaily zatím nejsou známé.

Kolychajev se po ruské okupaci města rozhodl v Chersonu setrvat, i když Rusové do vedení dosadili své zástupce. Politik svou volbu zdůvodňoval tím, že tak plní závazek vůči svým voličům. O dění v nové realitě informoval například na svém facebooku.

„Denně jsou slyšet exploze, někdy přímo v domech, okna a dveře se otřásají a na předměstí tlakové vlny vyrážejí okna,“ cituje jeden z jeho postů ukrajinský veřejnoprávní server Suspilne.

Život pod ruskou okupací popisujeme v pravidelném deníku obyvatelky Chersonu:

Otevřeně tak informoval o životě pod ruskou správou, včetně popisu možných nebezpečí, kterým můžou čelit místní, o potravinové situaci, pracovních podmínkách, ale i o naději, že se jednou vše vrátí do starých kolejí.

„Co ale obyvatelé Chersonu stále mají, je víra, že se vše vrátí do normálu a my vrátíme našemu městu normální život. Jednoho dne se všichni sejdeme v našem rodném Chersonu a řekneme si, jak jsme prošli touto obtížnou cestou,“ napsal například.

Ukrajinští představitelé již několik týdnů tvrdí, že ruští okupanti se snaží vyvíjet tlak na místní obyvatele podle scénáře vyzkoušeného při anexi Krymu, tedy včetně únosů, věznění a mučení přívrženců Ukrajiny. 27. června tamní samospráva uvedla, že počet únosů civilistů v Chersonské oblasti stoupá, dodává server Pravda.

Kolychajev zdaleka není první starosta obsazeného ukrajinského města, kterého Rusové po svém vpádu do sousední země unesli. Asi nejznámější je případ starosty Melitopolu Ivana Fjodorova uneseného už v první polovině března, o němž jsme podrobněji psali například zde.

Reklama

Doporučované