Hlavní obsah

Zájem o nanoroušky prudce vzrostl. Lidé je chtějí, stát ne, kritizují výrobci

Foto: Seznam Zprávy

Hádka o nanorespirátory. Výrobci kritizují vládu za to, že raději přiváží roušky z Číny.

Reklama

Češi znovu nakupují ochranné pomůcky ve velkém. Rekordní počty objednávek nanoroušek a respirátorů zaznamenal obchodní portál nanoSPACE, pro který dodává většina tuzemských nanotechnologických firem.

Článek

Ve čtvrtek, tedy v den, kdy ministerstvo zdravotnictví oznámilo zpřísnění pravidel pro nošení roušek, se počet objednávek zvýšil na 1 205 procent běžného denního průměru v první polovině července. Na odbyt jdou respirátory testované na záchyt koronaviru, nanovlákenné roušky, ale také šátky s nanovlákennou membránou.

„Nejvíce u nás nakupují lidé z rizikových skupin, lékaři a společnosti, které potřebují nadstandardně chránit své zaměstnance. Právě poptávka z firem se v posledních dnech zvyšuje. Mnozí podnikatelé si uvědomují ekonomické riziko při zjištění koronaviru na pracovišti a uzavření či omezení provozu na několik týdnů,“ popisuje Lucie Konečná, výkonná ředitelka obchodu nanoSPACE.

Podle nanotechnologických firem současná nákupní horečka připomíná tu z konce ledna. „Tehdy zájemci za dva dny vykoupili všechny tuzemské sklady s nanovlákennými rouškami a respirátory na měsíce dopředu. Rozdíl oproti konci ledna je v tom, že nyní je v Česku nesrovnatelně větší výrobní kapacita těchto produktů,“ řekl předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Výběrová řízení váznou

Tuzemští výrobci dlouhodobě kritizují vládu za to, že nakupuje a přiváží vlaky podle nich méně účinné produkty z Číny. „Vyhodnocení státních výběrových řízení na respirátory a roušky vázne. Například ministerstvo vnitra dosud nevyhlásilo vítěze tendru na ochranné zdravotnické pomůcky uzavřeného 17. května 2020 v době tzv. nouzového stavu,“ upozorňují.

Zadávací řízení je rozdělené na sedm částí, informovala Hana Malá z tiskového odboru Ministerstva vnitra. „V současné době je ukončená část č. 1 (FFP3) a zrušená část 5, neboť žádný z dodavatelů nesplnil zadávací podmínky. Zbývající části budou během srpna ukončeny podpisem rámcových dohod nebo jejich zrušením. Zadavatel navíc v mezích zákona umožňuje dodavatelům, aby dodatečně doložili všechny potřebné doklady. Tedy, že ochranné prostředky splňují všechny požadované certifikace a mohou být legálně uvedeny na trh České republiky, popsala Hana Malá za Ministerstvo vnitra.

Úřad na svých webových stránkách zveřejňuje statistiku centrálních nákupů včetně konkrétních firem i hodnot zakázek zatím do 8. června. Jsou mezi nimi i nanotechnologičtí výrobci z ČR. Dohromady už za ochranné obleky, brýle, rukavice, respirátory a další stát utratil více než 4,5 miliardy.

Výrobci nanorespirátorů ale kritizují také postup Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Její úředníci podle nich „ustrnuli v minulém století a nejsou schopni se dovzdělat v technologiích nového tisíciletí. Poptávají běžné chirurgické roušky, které nechrání uživatele před virovou nákazou, a technicky překonané respirátory, které postupem času ztrácejí na účinnosti“.

Problém krátkodobých certifikátů

První část zakázek na dodání ochranných zdravotnických pomůcek do státních rezerv je před podpisem, potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Naše výběrová řízení se nijak neodchylovala od jiných řízení v Evropské unii, řídíme se specifikacemi ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl Seznam Zprávám. Výrobky podle něj musí splňovat certifikace a také limitní cenu. Krátkodobé certifikáty vydané v době nouzového stavu ale nemusí splnit parametry pro plnohodnotný výrobek, argumentuje.

Jen u roušek Správa státních hmotných rezerv vypsala čtyři dílčí zakázky. „Dostali jsme 58 nabídek, zájem firem byl veliký, a těžko tak někdo může říct, že veřejné řízení bylo příliš úzké,“ říká šéf SSHR Pavel Švagr.

Vláda v polovině května oznámila, že prostřednictvím SSHR koupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Zásoby by ministerstvům, jejich podřízeným, organizačním složkám a také krajům měly vydržet na dva měsíce.

Reklama

Doporučované