Hlavní obsah

Zájem o postcovidové centrum v Hradci trvá, kapacita je z větší části naplněna

Foto: Olha Povozniuk, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem o vyšetření v Centru postcovidové péče ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové trvá a kapacita centra je z větší části naplněna. V centru bylo vyšetřeno od začátku fungování v prosinci loňského roku zhruba 700 pacientů.

Článek

U postcovidových pacientů se objevuje například ztráta čichu či zhoršená paměť, převažují ale potíže s dýcháním, a to i měsíce po prodělání nemoci covid-19.

Nejčastěji do centra přicházejí lidé s komplexními problémy, především s dušností, extrémní únavou, poruchami spánku, depresemi či bolestmi hlavy a kloubů. „Na péči o pacienty se podílejí specialisté z různých oborů,“ řekl mluvčí FN Jakub Sochor. Podle něj převažují pacienti s respiračními obtížemi, kde nemocnice zajišťuje komplexní diagnostiku plicního postižení, následnou léčbu a rehabilitaci.

Do centra odesílají pacienty praktičtí lékaři a specialisté, pokud už vyloučili jiné příčiny obtíží. „Centrum je primárně určeno pro pacienty z Královéhradeckého kraje, kteří v rámci postcovidového postižení trpí některým ze symptomů i tři měsíce po prodělaném onemocnění,“ uvedl mluvčí.

Centrum sídlí v budově Plicní kliniky. Otevřené je každý všední den. Zájemci s obtížemi po prodělaném covidu-19 musí být předem objednaní. Centrum postcovidové péče v hradecké FN začalo fungovat jako jedno z prvních v Česku.

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji je nadále klidná. Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes na hodnotě pět, stejně jako ve středu. Republikový průměr k dnešku činil 13 případů za sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích v kraji se nyní léčí s covidem-19 pouze několik jednotlivců.

Reklama

Doporučované