Hlavní obsah

Zájem o volby z auta není valný. Komise hlásí jen desítky voličů

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Předsedkyně hradecké volební komise Monika Komárková.

Reklama

Lidé v karanténě dnes volí z auta. Zájem o hlasování zatím není velký, na drive-in volební místa zatím jezdí jednotky až desítky voličů. Hlasuje se až do 15. hodiny.

Článek

V Česku ve středu ráno mimořádně začaly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. K volební urně dnes přišli, tedy spíš přijeli, lidé s nařízenou karanténou či izolací. Hlasovali z automobilu v takzvaných drive-in volebních místnostech. Zájem voličů však během dne nebyl valný. Například na hlasovacím stanovišti v Praze na Letné, kde lidé volili senátora pro obvody Praha 1 a Praha 5, odvolilo mezi 7. a 10. hodinou 19 voličů.

Kraje měly povinnost zřídit pro každý okres jedno volební stanoviště, které bude možné projet automobilem. Lidé tak většinou volili na různých parkovištích, před stadiony, v sídlech správy silnic či na výstavištích.

V Hradci Králové využili průjezdného dvora tamního magistrátu, na kterém vznikla hned dvě hlasovací místa. „Jedno je rezervní, kdyby se nám tady v jednu chvíli nahromadilo více aut a nestíhali bychom je rychle odbavovat,“ vysvětlila Monika Komárková, předsedkyně a zapisovatelka té hlavní volební komise.

Ta první voličku obsloužila už hned v 7 hodin, na další hlasující si museli skoro hodinu počkat. „To je najednou fofr,“ rozesměje se voják, který spolu s kolegou Monice Komárkové pomáhá odbavovat voliče.

+10

Nejdřív zastaví auto, od řidiče si vyžádá všechny potřebné doklady, které odnese předsedkyni. Ta si hlasujícího identifikuje podle seznamu od ministerstva a přes vojáka mu vydá hlasovací obálky a případně i sadu lístků.

Řidič-volič pak musí popojet o pár metrů dál za „plentu“, kde má klid a soukromí na úpravu volebních lístků. Pak opět popojede o pár metrů, kde už na něj čeká druhý člen armády s volební urnou. Jeden z řidičů se hlasování nemůže dočkat, že otevírá dveře a chce k urně vyrazit. Voják ho hned zastavuje a žene ho zpět do auta. „Prosím nevystupujte, schránku vám podám.“ Hlasovat se totiž musí z okénka vozu.

Pro vojáky i Moniku Komárkovou jsou středeční mimořádné volby zajímavým zpestřením. „Účastním se voleb pravidelně už 15 let, takže nějakou zkušenost už s tím mám. Tohle je ale v mnohém nové. Byli bychom ale rádi, aby lidé jezdili a my jsme měli dost práce,“ posteskla si dopoledne, když odbavila čtvrtého voliče a nádvoří bylo opět prázdné. Během dopoledne nakonec s kolegy obsloužila 20 voličů, po poledni přijelo několik dalších, na chvíli se dokonce vytvořila menší fronta.

Jak předsedkyně, tak vojáci musí dodržovat přísná bezpečnostní opatření. Všichni jsou oblečeni do ochranných obleků, mají rukavice, roušky a štíty. V případě, kdy si budou chtít odskočit třeba na svačinu mimo volební stan, musí absolvovat bezpečnostní proces. „Musíme se vysvléknout a vydezinfikovat. Absolvovala jsem školení u vojáků, kde nám paní doktorka postupy při svlékání a oblékání podrobně ukázala,“ vysvětluje.

Trochu větší než v Hradci Králové byl zájem o volby v sousedních Pardubicích. Voliči tam najížděli k tamní hokejové aréně. Vojáci rozbili stany na parkovacích místech tamních extraligových hokejistů. Ti je ostatně nyní nepotřebují, neboť mužstvo v současné době nehraje kvůli několika pozitivně testovaným hráčům.

„Zatím přijelo 33 lidí. Kapacitu máme na 100 lidí na každém stanovišti, odbavit ale můžeme i víc lidí, pokud přijedou,“ řekl před 11. hodinou civilní předseda komise a jinak krajský úředník Zdeněk Čížek. Na rozdíl od Hradce Králové, kde většina voličů jezdila po jednom, jezdily v Pardubicích volit i celé rodiny či partnerské páry v karanténě.

Ministerstvo vnitra vytvořilo volební kapacity na 16 tisíc voličů, na všech 78 volebních místech nakonec slouží dvě volební komise. Volební účast žádná z komisí nechtěla odhadovat, ministerstvo ji zveřejní až ve čtvrtek.

Volby z auta trvají do dnešních 15 hodin. Zapečetěné urny pak komise odvezou na krajské úřady, kde je uchovají až do sobotního odpoledne. Sčítat hlasy v nich začnou až ve 14 hodin po ukončení hlasování v běžných termínech. Sčítat hlasy od lidí v karanténě budou opět speciálně vyškolené komise za přísného dodržování hygieny.

Reklama

Doporučované