Hlavní obsah

Zákaz zveřejnit Babišovy audity neexistuje, píší hned dva unijní úřady

Zákaz předat senátorům předběžné audity evropské komise o střetu zájmů premiéra neexistuje. Taková odpověď přišla do Česka dnes už z druhého unijního místa.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo financí trvá na tom, že zprávy bruselských auditorů ke střetu zájmů českého premiéra musí zůstat utajené a třetí straně nepřísluší, aby je viděla. Tím, kdo úřad o dokumenty požádal, jsou přitom senátoři.

Článek

Dočasná senátní komise, jejímž úkolem je dohlížet na férové nakládání s auditními zprávami mapujícími střet zájmů Andreje Babiše (ANO), stále nemá to hlavní. Dvě předběžné zprávy auditorů. Píše se v nich, že český premiér má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a souběžně i na použití peněz z evropských fondů, jichž jsou podniky z koncernu příjemci.

Senátoři zprávy nedostanou navzdory tomu, že z Bruselu přišla do Prahy už dvě psaní s evropskou hlavičkou, která požadavek senátorů podporují. Adresátem jedné z nich je senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty), který se u Evropské komise domáhal korespondence, jíž ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zdůvodňovala držení auditu v tajnosti,

Jak informoval jako první deník Neovlivní.cz, vedení DG Regio za komisi uvedlo, že takové dokumenty nemá.

Rozhovor se senátorem Lukášem Wagenknechtem: Proč senátoři nemohou vymámit z úřadů bruselské auditní zprávy týkající se Andreje Babiše?Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Ministryně financí, pod kterou auditní orgány spadají, se však dál drží toho, že nemůže zveřejnit předběžné zprávy, ke kterým se ještě zatím nevyjádřily ani české úřady.

„Pořád je to předběžná zpráva. A existuje nařízení Evropské komise, které jednoznačně omezuje použití těchto předběžných auditních zpráv vůči třetím osobám – pouze se souhlasem Evropské komise. Dokonce tato zpráva byla opatřena tímto disclamerem,” řekla v rozhovoru pro Seznam Alena Schillerová.

I takové psaní, podporující stanovisko ministryně financí, do Prahy přišlo. Senátor Wagenknecht však namítá, že jde přeci o to, kdo a na co se ptá.

Sám se doptával u Evropské komise (na Generálním ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova a Generálním ředitelství pro regionální a městskou politiku), jestli „nezveřejňovat” znamená i „nedat k dispozici senátorům”.

„Ministryně financí Schillerová vnímá senát jako třetí stranu. Jenže my – senátní komise – jsme podle našeho názoru orgánem státní moci definovaným Ústavou. Jsme na stejné lodi jako ministerstva, máme je kontrolovat,” zdůvodňuje svůj postoj Lukáš Wagenknecht.

Senát má podle něj na získání předběžného auditu jednoznačně nárok. Byť třeba pod podmínkou, že jednání dočasné komise bude neveřejné. „Podle toho, co píšou komisaři, nejsme jako komise vnímáni jako veřejnost. Tak to čtu já,” míní.

Senát: vláda námi pohrdá

Senát už minulý týden přijal usnesení o pohrdání ze strany vlády. Ministři ani úředníci totiž nedorazili odpovídat na otázky senátorů k auditům.

Dva audity do Česka dorazily po té, co evropští kontroloři pojali podezření, že premiér Andrej Babiš (ANO) je kvůli holdingu Agrofert ve střetu zájmů. Babiš koncern založil, vlastnil, vybudoval z něj impérium s více než 30 tisíci zaměstnanci v oblasti petrochemie, potravinářství i médií. Aktuálně ho zaparkoval do tzv. svěřenských fondů s tím, že po odchodu z politiky se k jeho řízení vrátí. Zisk z něj však čerpá dál.

Premiér ovšem odmítá, že by byl ve střetu zájmů. „Ten audit je velice pochybný. A já považuji ten audit za útok na Českou republiku. Za útok na zájmy České republiky. Za destabilizaci České republiky,” reagoval v červnu na první zjištění auditorů.

Česku reálně hrozí, že přijde o stovky milionů korun na evropských dotacích. Definitivní rozhodnutí se čeká nejdříve na podzim.

Reklama

Doporučované