Hlavní obsah

Zákaz homosexuálního manželství v Rumunsku neprošel, v referendu hlasovalo jen 20 procent voličů

Homosexuálové v Rumunsku mají stále naději, že se jednou budou moci brát.Video: Marek Baloun, AP, Reuters

 

Reklama

V Rumunsku se o víkendu hlasovalo o definici manželství jako svazku muže a ženy. Dodatek měl za cíl do budoucna znemožnit homosexuální sňatky, kvůli malé účasti voličů ale schválen nebyl.

Článek

Dvoudenní referendum v Rumunsku o doplnění ústavy o zákaz manželství osob stejného pohlaví ztroskotalo na malém zájmu voličů. Aby bylo platné, muselo by hlasovat nejméně třicet procent obyvatel. K urnám ale dle vyjádření ústřední volební komise přišlo pouze 20,4 procenta voličů. Hlasování vyvolaly konzervativní spolky, podpořila je ale i vlivná pravoslavná církev nebo vládnoucí koalice.

Více než 18 milionů Rumunů s hlasovacím právem mělo o víkendu možnost vyjádřit se k tomu, zda by se nepřípustnost uzavírání manželství mezi osobami stejného pohlaví měla zakotvit přímo v ústavě. Rumunská ústava v současnosti nedefinuje manželství výslovně jako spojení muže a ženy, dodatek, o kterém se hlasovalo, by to ale změnil.

K podpoře návrhu uspořádat v této věci všelidové hlasování se podle organizátorů podařilo shromáždit více než tři miliony podpisů a iniciativu následně podpořil i parlament. Odpůrci přitom varovali před sexuální diskriminací. Zelenou tak referendu nakonec dal až ústavní soud.

Homosexualita není v Rumunsku trestná teprve od roku 2001 a diskriminace sexuálních menšin je v této zemi velmi rozšířená.

Reklama

Související témata:

Doporučované