Hlavní obsah

Zákaz setkávání? Ani stovky lidí na náplavce neporušují zákon, říká policie

Foto: Jan Mihaliček

Bez nouzového stavu nemůžeme vyhánět lidi z náplavky, říká policie.

Reklama

Setkávání lidí nelze bez nouzového stavu tak snadno omezit. Zákaz setkávání více než dvou lidí proto policie nemůže vymáhat. Leda by dokázala, že jde o zorganizovanou událost s jasným cílem.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví za současného stavu nemůže zakázat běžné setkávání více než dvou lidí. Shoduje se na tom Ministerstvo vnitra i Česká advokátní komora. Policie pro redakci Seznam Zpráv popsala, jak bude v jednotlivých případech postupovat. Davy na náplavce už rozhánět nebude.

Vláda v pondělí potvrdila mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které omezuje pořádání hromadných akcí na pouhé dva účastníky. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) tak couvnul od původně prezentovaného omezení na dvacet lidí venku a deset uvnitř.

V úterý potom Arenberger opatření obhajoval před poslanci, jenže přitom přiznal, že opatření je podle něj v pořádku především z lékařského hlediska. „Jestli je to správné po stránce právní, to nedovedu jako lékař posoudit,“ podotkl.

Mezitím se rozhořel spor o to, jak si nové opatření vykládat. Arenberger například uvedl, že piknik kamarádů v parku už by mohl být nedovolenou hromadnou akcí. Do debaty ale mezitím rázně vstoupila policie, která běžně dodržování protiepidemických opatření hlídá.

„Policisté to kontrolovat nebudou“

„V otázce shlukování osob v počtu dvou na veřejnosti i v soukromí má Policie ČR jasno. Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví váže omezení pouze k ‚hromadným akcím‘. Pohyb osob ‚na ulici‘, náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,“ uvedla policie s tím, že běžná setkání lidí kontrolovat nebudou.

„Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže plošně regulovat a omezovat volný pohyb osob, tj. ani jejich počet. Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem,“ napsala policie na Twitteru.

Policisté se opírají o právní stanovisko Ministerstva vnitra, které má redakce Seznam Zpráv k dispozici. A toto stanovisko říká: plošné omezení volného pohybu je možné pouze za nouzového stavu. Pandemický zákon a zákon o ochraně veřejného zdraví může omezit pouze organizované hromadné akce.

Odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra připouští pouze jednu výjimku, která by umožnila setkávání omezit na jednu domácnost, dva lidi nebo jiný omezený počet. Takové opatření umožňuje zákon o ochraně veřejného zdraví, nemůže ale platit plošně, pouze v místě lokální nákazy. Jako příklad vnitro uvádí loňské uzavření Litovle a Uničova, včetně omezení pohybu v těchto místech rozhodnutím krajské hygienické stanice.

‚Občan nemusí dokazovat, že nic neorganizoval‘

Policie na dotaz redakce popsala, co považuje za hromadnou akci a jak bude postupovat v případech, kdy se lidé setkají ve větším počtu. Břemeno dokazování, že jde o organizovanou akci, leží v takových případech na policistech.

„My za akci považujeme to, co někdo zorganizoval, svolal, uspořádal. Nelze za akci považovat neorganizované shlukování lidí, ať už jsou to jednotky, desítky nebo dokonce stovky, tak jak se tradičně děje na pražské náplavce nebo Riegrových sadech,“ uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

„Důležité je, že pokud má být takové setkání lidí postižitelné, je na policii, aby prokázala, že jde o organizovanou akci, tedy není povinností občana dokazovat, že nic neorganizoval,“ dodal mluvčí.

Posoudit, jestli je setkání zorganizované nebo spontánní, musí policisté přímo na místě. Mohou kvůli tomu přítomné lidi požádat o podání vysvětlení nebo prokázání totožnosti. Pokud policista na místě vyhodnotí, že dochází k porušování zákona, musí věc zdokumentovat a odeslat příslušnému správnímu orgánu k vyřešení.

Setkání není soukromá akce

Ve čtvrtek se k vládnímu opatření velmi rázně vyjádřila i Česká advokátní komora. Ministerstvo zdravotnictví podle ní může novým opatřením obcházet smysl zákona.

„Nelze akceptovat, aby daná nařízení vznikla postupem, který již od počátku vyvolává pochybnosti samotné zákonnosti. Kroky Ministerstva zdravotnictví mohou nabývat charakteru obcházení účelu a smyslu zákona,“ uvedli advokáti.

Advokátní komora se stejně jako právní odbor Ministerstva vnitra domnívá, že omezit setkávání lidí lze jen u prokazatelně svolaných či zorganizovaných akcí s předem jasně daným účelem.

„Česká advokátní komora se domnívá, že toto nelze ztotožnit s jakýmkoliv volným pohybem fyzických osob a jejich setkávání, respektive nelze každé setkávání osob nazvat soukromou akcí, a tudíž prizmatem výše uvedeného, tímto diskutovaným mimořádným opatřením takovéto setkávání omezit,“ uvedla profesní komora v Advokátním deníku.

Náplavka ano, společný trénink ne

Piknik v parku tedy policie rozhánět nebude, leda by dokázala, že jde o organizovanou akci. Se sportem je to ale složitější.

Arenberger v pondělí uvedl, že sportovat může až šest dvojic s desetimetrovými rozestupy. K tomuto číslu došel po debatě se zástupci českých sportovních organizací, těžko lze ale vykládat tak, že mohou sportovci podle zákona trénovat až ve dvanácti lidech.

Tak to alespoň vysvětluje ústavní právník Jan Kysela. Sám se na formování ministrova výkladu přímo nepodílel. K nové metodice se dostal až jako člen Arenbergerova dobrovolnického poradního týmu MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace) v e-mailové konverzaci s ministrem.

„Když řeknete, že můžete mít dva sportovce venku, tak se tím typicky myslí tenisté, jeden na jednoho. Jenomže to asi neznamená, že když máte areál se šesti kurty, tak kvůli dvěma lidem musí být zbytek areálu prázdný. Já si to představuji tak, že pokud ty venkovní sportovní aktivity míří k tenistům, tak se tím chce říci, že v tom areálu může být maximálně šest dvojic,“ řekl pro Seznam Zprávy Kysela.

Ministrův návod na ‚sportování v šesti dvojicích‘ tak podle ústavního právníka může sloužit například provozovatelům sportovních areálů. Pokud jsou v jednom areálu tři tenisové kurty, může na nich sportovat dohromady šest lidí. Pokud je tam kurtů víc, například deset, může se využít až šest z nich, víc než dvanáct lidí by se ale v areálu pohybovat nemělo. Kysela připojil i svůj pohled na to, jaký význam má ministrova metodika pro týmové sporty.

„Chápu to tak, že například na fotbalovém stadionu může být šest dvojic kluků, kteří si mezi sebou kopou míčem, aniž by byli ve vzájemném kontaktu, a uprostřed stojí trenér. Jestli je tohle nějaká podstatná sportovní příprava, to já neposoudím. Ale je-li to podstatná sportovní příprava, tak to je něco, co se do toho metodického pokynu vejde. Ne, že hrajete fotbal, ale že děláte hlavičky, nebo nožičky, nebo já nevím co, v šesti dvojicích,“ dodal právník.

Reklama

Doporučované