Hlavní obsah

Zakladatel Tipsportu Randa: Stát riskuje, že nakonec z hazardu dostane méně peněz

Hostem magazínu Byznys zblízka byl spolumajitel a jeden ze zakladatelů Tipsportu Vratislav Randa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vratislav Randa je jedním ze zakladatelů společnosti Tipsport a také jeden ze spolumajitelů společnosti. V rozhovoru pro Seznam popsal možné dopady dalšího zdanění hazardu a proměny trhu s kurzovým sázením. Část rozhovoru vám teď nabízíme.

Článek

S: Co by pro hazard znamenalo zdanění výher?

Znamenalo by to další změnu a my jsme těch změn v poslední době zaznamenali hodně. Poslední zvýšení daní bylo před 3 lety a přineslo něco, co zřejmě ani Ministerstvo financí neočekávalo, byť jsme to dopředu avizovali. Analýza Ministerstva financí z roku 2015 slibovala, že to přinese asi 2 miliardy do veřejných rozpočtů, ale stal se pravý opak. Příjem státního rozpočtu se snížil o 3 miliardy.

S: Došlo by k přesunu do černé, nelegální zóny?

Určitě. Na to jsou i světové analýzy – čím je vyšší sazba daně, tím je větší podíl nelegálního trhu.

S: Jak je to v zahraničí? Jsou někde výhry zdaněné?

Je to zcela výjimečná záležitost. Zavedlo to například Polsko, ale jen u některých druhů hazardu a zavedlo to Chorvatsko. Bylo to ale takové Waterloo. V Polsku to vede k tomu, že asi 60 procent sázek je přijato na nelegálním trhu. V Chorvatsku se okamžitě po tomto opatření snížil příjem státního rozpočtu asi o 20 procent.

S: Co zdanění sázkových společností? Rozpočtový výbor má v tomto trošku jiný názor, než jaký je vládní návrh. Jak je to možné, že se tam tak odlišují, třeba konkrétně u vás – kurzových sázek?

Asi i poslanci vnímali, že toto opatření může být velmi kontroverzní a jsou na to různé názory. Myslím, že je tam reálná obava, že by to paradoxně snížilo příjmy státního rozpočtu. Proto jsou o tom i v parlamentu velké diskuze.

S: Je to i z vaší strany hodně velké přesvědčování zástupců rozpočtového výboru a poslanců?

Samozřejmě. My jsme vytvořili takový soubor argumentů. Ten jsme poslancům předali. Jsou tam i zkušenosti z Evropy a ze světa. Hlavně to zdanění výher sázejících považujeme za opravdu, dá se říct, přímo úlet. A myslím si, že už si to možná uvědomuje i Ministerstvo financí samo, nicméně už jednou s tím vyšlo ven a myslím si, že jejich motivace je teď, aby to v nějaké podobě do toho zákona prosadili a aby to úplně nespadlo pod stůl.

S: Jak to dopadne – kdybyste si měl na nějaký scénář vsadit?

Upřímně řečeno, opravdu nevím, těch variant je tam víc. Osobně se domnívám, že co se týče zdanění sázejících, že tam dojde, když ne ke zrušení, tak ke zvýšení limitu na 1 milion korun. Ty nízké částky jsou opravdu nespravovatelné, což řeklo i Ministerstvo financí v roce 2015. Co se týče zdanění provozovatelů, tak tam bych si nedokázal vsadit na nic.

S: 25 procent pro sázkové kanceláře a 30 procent pro loterie. Bylo by to likvidační?

Likvidační by to nebylo. To určitě ne. Ale když vám takhle stát zvýší náklady, tak to vede k tomu, že musíte upravit ten výherní poměr, což samozřejmě sázející vede zase k riskantnějšímu chování – potřebují sázet na větší riziko, aby dostali ty peníze.

S: To znamená, že byste snížili kurzy?

Je velmi reálné, že bychom museli o něco snížit kurzy, jako se to děje všude ve světě, když stát zvyšuje daně. Proto je teď Polsko nekonkurenceschopné – kurzy tam musí být opravdu velmi nízké, jinak by to ty sázkovky neutáhly.

Samozřejmě hrozí, že když budeme mít nekonkurenceschopné kurzy, tak, určitá část klientely bude mít tendenci sázet někde mimo. Na nelegálním trhu.

S: Jak jsou zdaněny kurzové sázky v zahraničí?

Průměr v Evropě je 17,1 %, u nás je 23 %. Je vidět, že jsme vysoce nad tím průměrem. Dokazuje to fakt, že tady vlastně žádná zahraniční konkurence není, byť si už můžou legálně požádat o licenci a získat ji. Je vidět, že ty podmínky u nás nejsou k provozování úplně jednoduché.

S: Když se to v zahraničí vyplatí víc, půjdete s Tipsportem v zahraničí?

Už jsme se dívali. Zkoušeli jsme něco, ale přišel nový zákon a musím říct, že to nás opravdu na nějaký čas zastavilo. S přijetím nové legislativy to bylo strašně práce… nicméně máme oči otevřené a když přijde nabídka, která se nedá odmítnout, tak určitě o ni budeme uvažovat.

S: Vaše konkurence v zahraničí je..

Tak je to jiný podnikatelský záměr – vytvořit velikou skupinu. My se teď zaměřujeme na to, abychom posílili své pozice v Česku i na Slovensku.

Na Slovensku jsme trojka na trhu. Přišli jsme tam v roce 2006, máme tam asi 20 % a rosteme nejrychleji, ale než se probojujeme výš, bude to ještě asi chvilinku trvat.

S: Kdy budete jedničkou na Slovensku?

Tak si zkusím tipnout. Do tří let.

S: Co všechno dnes obnáší Tipsport?

Kromě kurzových sázek jsme začali v roce 2017 dělat i online kasino. Nový zákon to umožnil a z konkurenčních důvodů jsme prostě nemohli jinak. Máme také losy a v loňském roce jsme koupili i Korunku – klasickou loterii, která už je na trhu 22 let.

S: A pokud sečtete všechny tržby, kolik to bude?

Když vezmu úplně všechno, včetně Slovenska, tak už jsme se dostali přes 80 miliard. Z hlediska obratu to rekord je. Za celou skupinu. Ale v kurzovkách jsme měli v podstatě stagnaci.

S: Jaká je v tuto chvíli marže sázkové společnosti typu Tipsport?

My se pohybujeme někde okolo 8 %. Ale ve světě už je třeba běžné, že se kurzy vypisují na 5 až 6 %.

S: A když jste začínali, kolik to bylo?

To bylo přes 20 procent.

S: To se asi podnikalo podstatně jinak?

Z hlediska marže ano, ale zase to bylo složitější, IT systémy nebyly tak dokonalé, hlídání rizik, takže ta doba měla, měla své. Teď si můžeme dovolit nižší marži, protože máme dokonalé IT.

S: Kolik se toho protočí na internetu a kolik byznysu se odehrává v kamenných pobočkách

Vypadalo to, že kamenné pobočky zcela zaniknou, ale zhruba před 3 lety došlo ke konsolidaci a ten podíl kamenných poboček se ustálil asi na 5 %, . Dnes máme 95 % tržeb z onlinu a 5 % z kamenných poboček.

S: Vyplatí se držet pobočky, kvůli pěti procentům?

To je správná otázka. Za normálních okolností by to asi tak nebylo. Ale ony se staly servisním místem pro online. Jednak se tam klienti registrují, také si tam vkládají peníze nebo vybírají výhry. Neplánujeme žádné masivní zavírání a necháváme to přirozenému vývoji.

S: Na co se nejvíc sází?

Vždycky jsem odpovídal, že to je fotbal, v těsném závěsu s hokejem, ale pravda je už trošku jiná. Vzhledem k tomu, jak se rozšířily sázky, tak teď se dostal na první místo překvapivě tenis. Tam je totiž možnost live sázek prostě veliká – můžeme vsadit, jak dopadne příští set, game, prostě cokoliv… Je tam pestrá nabídka a to ti lidi prostě rádi sází.

S: Vy jste jako Tipsport dlouhodobě spojeni s hokejem. Tipsport extraliga. Budete uvažovat o něčem jiném, když hokej není evidentně ani jedničkou ani dvojkou sázek

S: …Ve fotbale byl úspěšný váš konkurent.

My jsme také jednali o tom, jestli nebudeme generálem na fotbale. Ta jednání už byla poměrně daleko, ale nakonec se cena vyšplhala někam, kde už nám to nepřijde vůbec smysluplné a efektivní.

S: Jak vysoká cena už není smysluplná a efektivní?

Podle mé informace, která… nevím, samozřejmě, jestli je úplně přesná, se konkurence domluvila na 80 milionech ročně.

S: A co by ještě efektivní bylo?

My jsme, myslím, tenkrát nabízeli asi 50 milionů.

S: A je ten fotbal skutečně tak prestižní, že se ta cena vyšplhá tak vysoko?

My jsme si vyhodnotili, že ne. Kromě přímých efektů vyhodnocovat i takové ty soft efekty, reputaci a podobně a fotbal se prostě potácel v různých problémech. A to si myslím, že tu cenu toho fotbalu snižuje.

S: Co Tipsport a případný vstup na burzu?

Já osobně nejsem příznivcem vstupu na burzu, protože myslím, že by to nepřineslo nic dobrého. Tam si vlastně firmy chodí pro peníze, my teď tu potřebu nemáme. Je tam hodně reportingu a podobně, myslím si, že je to administrativně náročné, prostě, nevidím v tom ten přínos a myslím si, že k tomu asi nikdy nedojde.

Reklama

Doporučované