Hlavní obsah

Zákon v USA po 40 letech přestane chránit medvědy grizzly. Jejich populace vzrostla

Yellowstoneští medvědi grizzly už nejsou na seznamu ohrožených zvířatVideo: Reuters

 

Reklama

Populace medvědů grizzly je podle amerických úřadů dostatečně vysoká na to, aby je přestaly chránit federálním zákonem.

Článek

Po více než čtyřech desítkách let přijdou medvědi grizzly v americkém národním parku Yellowstone o ochranu, kterou jim zajišťuje federální zákon. Americké úřady dospěly k závěru, že počet těchto šelem vzrostl natolik, že již nepatří k ohroženým druhům, informovala agentura AP.

Ikonických šedých medvědů přibylo natolik, že jich v současnosti v oblasti parku a okolí registrují na 700. V roce 1975, kdy se dostali mezi chráněné druhy, jich bylo 136.

„Tento pokrok je jedním z velkých úspěchů americké ochrany přírody," uvedl v prohlášení ministr vnitra Ryan Zinke, do jehož kompetence spadá mimo jiné federální dohled nad národními parky.

Medvědi grizzly budou proto vyřazeni ze seznamu druhů chráněných federálním zákonem a pravomoci týkající se nakládání s nimi přejdou na státy, na jejichž území se Yellowstone a medvědí revíry v jeho okolí nachází: Wyoming, Montana a Idaho. Zákaz jejich lovu uvnitř parku bude platit i nadále, vně jeho hranic však budou moci státy povolit omezený lov, dokud jejich počet neklesne pod 600.

Medvěd, kdysi považovaný za jednu z nejnebezpečnějších amerických šelem, se na území kontinentu začátkem 19. století vyskytoval v počtu desítek tisíc jedinců. Kvůli masivnímu lovu, který začal v polovině 19. století, se však postupně ocitl až na pokraji vyhynutí a dnes žije sotva na dvou procentech rozlohy svého původního území.

Reklama

Související témata:

Doporučované