Hlavní obsah

Žalobci Michaela Jacksona ze zneužívání mají novou šanci u soudu

Foto: Shutterstock.com

Michael Jackson.

Reklama

Před téměř rokem byl zveřejněn dokument Leaving Neverland, který přinesl nové informace o údajném zneužívání dětí popovou legendou – Michaelem Jacksonem. Základem příběhu byla výpověď dvou chlapců, dnes už mužů – Wada Robsona a Jamesa Safechuca, kteří mohou díky novele zákona společnosti Michaela Jacksona znovu žalovat.

Článek

Muži podali v roce 2014 žalobu a uplatňovali nároky vzniklé údajným sexuálním zneužíváním v dětství. Kalifornský zákon ale takovou žalobu umožňuje podat jen do 26. narozenin oběti a mužům bylo v době zveřejnění dokumentu Leaving Neverland 36 a 40 let.

Díky novému zákonu, který vstoupil v platnost 1. ledna 2020, však mají na uplatnění nároků šanci. Nový zákon totiž prodlužuje lhůtu až do 40. narozenin oběti.

Vince Finaldi, právník obou mužů, uvedl: „Jsme potěšeni, že soud uznal silnější ochranu, kterou Kalifornie zavedla pro oběti sexuálního zneužívání v rámci nového zákona rozšiřujícího lhůtu o promlčení.“

Wade Robson, kterého měla popová ikona zneužívat od 7 let, a James Safechuck, který čelil sexuálnímu predátorství od 10 let, tak mohou žalovat dvě společnosti Michaela Jacksona. Podle právníka Jacksonova ranče Howarda Weitzmana tak dojde jen k obnovení soudních sporů, které podle něj absurdně vytýkají zaměstnancům ranče, že nesou za chování Jacksona zodpovědnost.

Michael Jackson čelil obviněním ze sexuálního zneužívání dětí už během svého života, zemřel v roce 2009. Jacksonova rodina zveřejněné informace po jeho smrti vnímá jako veřejné lynčování a všechna tvrzení znějící v dokumentu Leaving Neverland popřela.

Reklama

Doporučované