Hlavní obsah

Žaluzie od nich má na chatě i Putin. Firma ze Vsetína teď nabrala jiný směr: na sever

Firma Climax vyrostla z nuly až k miliardovým tržbám. Její zakladatel Miroslav Jakubec byl hostem magazínu Byznys.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český výrobce stínicí techniky, vsetínský Climax, výrazně posílí ve Švédsku. Kupuje tam společnost Jaretegs. Jak řekl pro Seznam Zprávy Miroslav Jakubec, zakladatel Climaxu, smlouva bude podepsána v nejbližších týdnech.

Článek

Climax je příkladem amerického snu. Firma vyrostla z nuly k miliardovému obratu a z malého živnostníka Miroslava Jakubce se stal majitel jedné z největších firem na stínicí systémy v Evropě.

Většina jeho výrobků (60 procent) míří z vsetínské továrny do zahraničí a právě na něj se chce firma víc soustředit. V nejbližších týdnech posílí své pozice ve Skandinávii.

„Pro nás je dobrá cesta vybrat si šikovného partnera, se kterým si rozumíme lidsky a profesně, a pomocí našeho know-how zvětšovat jeho podíl na trhu,“ vysvětlil Jakubec s tím, že dokončuje akvizici montážní švédské firmy Jaretegs, která má obrat 25 milionů korun a splňuje zásadní podmínku: rozumí švédskému trhu.

Tugendhat i Putinova chata

Stejným způsobem už Climax před třemi lety posílil svou pozici na francouzském trhu. Tam firma koupila svého distributora − společnost Baumann Hüppe. Podobné možnosti pak prý skýtá i Izrael a Slovinsko. „Většinou s těmi partnery dlouhodobě spolupracujeme, věříme si, potom spolupráce přejde v to, že koupíme podíl,” dodává Jakubec.

Vizitka firmy Climax

Největší česká firma vyrábějící stínicí systémy.

Společnost založil v roce 1996 Miroslav Jakubec, který od roku 1992 jako živnostník montoval se svým společníkem těsnění do oken a dveří.

Výrobky vyváží do 31 zemí, zaměstnává téměř 500 osob a její roční obrat přesáhl miliardu korun.

Stínicími systémy této české firmy je vybaven například švédský parlament, ministerstvo školství v Barceloně nebo vila Tugendhat. Ale žaluzie Climax zatemňují třeba i chatu Vladimira Putina. „Zrovna o tom nerad mluvím, ale je to tak. V minulosti jsme dodávali naše výrobky jedné velké ruské společnosti a jejím zákazníkem byl právě Vladimir Putin,“ potvrzuje Jakubec.

Reklama

Doporučované