Hlavní obsah

Zámek Kačina na Kutnohorsku láká návštěvníky na divadelní pavilon

Foto: Unsplash

.

Reklama

Novinkou letošní sezony na zámku Kačina na Kutnohorsku je divadelní pavilon v zámecké kapli, kde je umístěno přesné a funkční provedení barokního marionetového divadla.

Článek

„Po téměř 50 letech se na Kačinu vrátilo také historické loutkové divadlo rodiny Chotků s originály divadelních kostýmů, v nichž zakladatelé zámku účinkovali,“ informovala Jitka Taussiková z Národního zemědělského muzea, jež má na zámku pobočku.

Zázračné divadlo barokního světa vzniklo v roce 1993 pro inscenaci opery Orfeo ed Euridice klasicistního autora Christopha Willibalda Glucka. Jde o přesné provedení barokního marionetového divadla vytvářející dokonalou opticko-akustickou divadelní iluzi barokní formy. Inscenace měla premiéru v Zrcadlové síni Klementina a s mezinárodním ohlasem se hrála do roku 2005. Funkční zařízení včetně kompletního fundusu loutek, dekorací i kostýmů loni získalo divadelní oddělení Národního muzea. „K tomuto divadlu se váže příběh, kdy na světovém turné s inscenací opery Orfeo ed Euridice si soukromé představení objednal také kouzelník David Copperfield a po jeho zhlédnutí chtěl divadlo koupit,“ uvedl ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša.

Po téměř 50 letech se na Kačinu vrátilo také původní chotkovské loutkové divadlo. Malované divadélko původně sloužilo jako kulisa pro loutkové hry, které byly pořádány pro zábavu dětí hraběte Jindřicha Chotka (1802 až 1864). Společně s dalšími chotkovskými teatráliemi však bylo v 60. letech 20. století převezeno z Kačiny do Prahy a stalo se součástí sbírek divadelního oddělení Národního muzea. V zámeckém divadle jsou též vystaveny restaurované kostýmy z původního chotkovského zámeckého divadla a k vidění budou celou návštěvnickou sezonu.

Divadelní aktivity tvořily nedílnou součát života příslušníků hraběcího rodu Chotků od druhé poloviny 18. století. Zprvu byla divadelní přestavení pořádána na zámku ve Veltrusech. Po získání Novodvorského panství Chotky (1764) se součástí zámku v Nových Dvorech stalo zimní a letní zahradní divadlo. Rovněž v nové rodové rezidenci na Kačině, kterou nechal v letech 1806 až 1824 postavit hrabě Jan Rudolf Chotek (1748 až 1824), nesměla chybět divadelní scéna umístěná do tzv. pavilonu kaple. Dostavba kačinského divadla se však nakonec protáhla až do roku 1851, kdy bylo slavnostně otevřeno.

V 50. a 60. letech 19. století se na Kačině odehrával bohatý divadelní život. Do divadelních představení se zapojovaly jak děti Jindřicha Chotka, tak vybraní chotkovští zaměstnanci. Hlavní iniciátorem kačinských divadelních aktivit byl především nejstarší Jindřichův syn Rudolf Karel Chotek (1832 až 1894), autor nejméně 14 divadelních her.

Chotkové žili na Kačině a v nedalekých Nových Dvorech až do roku 1911, kdy jejich zdejší větev vymřela. Za druhé světové války zámek okupovali příslušníci Hitlerovy mládeže, v posledním roce války pak jednotky nacistických SS. V roce 1950 byl zámek předán do užívání zemědělskému muzeu, které v něm nabízí několik prohlídkových tras.

Reklama

Související témata:

Doporučované