Hlavní obsah

Zaměstnanci na dohodu zatím obdrželi kompenzaci 126 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Finanční správa vyřídila 9213 žádostí a vyplatila 126 milionů korun. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zaměstnanci pracující na dohodu, kterých se dotkla pandemie koronaviru, mohli zažádat o finanční pomoc. Finanční správa zatím vyřídila 9213 žádostí za celkem 126 milionů korun. Lidé mohou žádat o příspěvek do konce listopadu.

Článek

Finanční správa eviduje do pondělí 9232 žádostí o příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, od zaměstnanců pracujících na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Vyřídila 9213 žádostí a vyplatila 126 milionů korun. Jde o příspěvek 350 korun za den týkající se období od 12. března do 8. června. Vyplývá to z informací na Twitteru Finanční správy. Termín pro podání žádostí je 30. listopad.

Vláda v souvislosti s druhou vlnou pandemie schválila v uplynulých týdnech obnovení tzv. kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), společníky malých s. r. o. i pracovníky na dohodu v souvislosti s nově vyhlášeným nouzovým stavem od 5. října na 30 dnů. Příspěvek 500 korun denně se týká podnikatelů, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. Ministerstvo financí odhaduje, že na současnou verzi příspěvku by mohlo dosáhnout zhruba 250 000 podnikatelů.

V současnosti vyplácený příspěvek za první vlnu pandemie by mohl být podle MF dostupný pro až 116 000 lidí. Manažerka daňového oddělení BDO Monika Lodrová ČTK již dříve sdělila, že současné řešení kompenzací je pro většinu pracovníků na dohodu nedosažitelné, a to hlavně kvůli množství podmínek programu a související administrativní náročnost. Finanční správa podle Lodrové potřebuje u těchto pracovníků ověřit větší množství skutečností než u jiných kompenzačních programů.

OSVČ a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Finanční správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované