Hlavní obsah

Zamíchá vyšachování Vokřála s výsledkem senátních voleb? V Brně bojuje o křeslo rektor s exšéfem Českého rozhlasu

V Brně se utká ve druhém kole rektor Mikuláš Bek s exšéfem Českého rozhlasu Jaromírem Ostrým.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně je favoritem pro druhé kolo senátních voleb rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Utká se s bývalým šéfem studia Českého rozhlasu Jaromírem Ostrým. Souboj se odehrává v atmosféře divokého skládání radniční koalice.

Článek

Měl to být poklidný souboj dvou známých brněnských osobností. Duel mezi rektorem Masarykovy univerzity a exšéfem Českého rozhlasu. Teď si Jaromír Ostrý kandidující v senátních volbách za hnutí ANO vyměňuje kritické vzkazy s Mikulášem Bekem.

Rektor největší brněnské univerzity je společný kandidát ODS, Starostů, zelených a TOP 09. Ostrý Bekovi vyčítá, že až do příštího roku zůstane v čele školy. „Když jsem se díval na nějaká statistická čísla, tak senátoři, kteří pracují ještě někde jinde, mají zhruba 35procentní absenci. To je zhruba devadesát dní v roce,” vypočítal Ostrý.

Bek v tom problém nevidí. „V mém případě by efektivní překryv byl nějakých šest sedm měsíců, což podle mě jde zvládnout. Vím, že řada senátorů působí v jiné funkci a vlastně to není na škodu,” opáčil rektor. V čele školy příští rok uzavře druhé volební období a skončí.

Přitom Ostrého původní práce se také v kampani intenzivně řešila. Ostrý léta šéfoval brněnské pobočce Českého rozhlasu a mnozí mu vyčítali, že nemůže kandidovat a zároveň pracovat ve veřejnoprávním médiu. V půli září po 45 letech v rozhlasu skončil. „Trochu mě na mého soupeře mrzí, že rozjel tuhle kampaň. Měl jsem od právníků zjištěné, že v tom není žádný problém. Když se to začalo medializovat, tak svým způsobem dostali všichni strach a na konci byl můj odchod z rozhlasu,” dodal Ostrý.

Čelního představitele Masarykovy univerzity už mnozí vidí nejen jako senátora, ale také jako nového předsedu Senátu. „O ničem takovém zatím neuvažuji,” řekl Bek. V prvním kole získal přes 38 procent hlasů, víc než druhý Ostrý a třetí v pořadí kadeřník Jan Špilar.

Jak vypadal výsledek prvního kola?

Vzájemný duel má ještě jeden důležitý aspekt. Ostrý kandiduje za hnutí ANO, které v Brně z hodiny na hodinu přišlo o primátorské křeslo. Část voličů je z koaličního veletoče ODS, lidovců a sociální demokracie pobouřená. „Pro mě je postup těch stran nepřijatelný. Pokud Usain Bolt proběhne páskou jako první, tak má dostat zlatou. V tomto případě dostává zlatou někdo, kdo doběhl druhý, třetí, čtvrtý a to se mně nelíbí,” vyjádřil se Ostrý.

Podle Beka to voliči příliš vnímat nebudou. „Nepředpokládám, že by vazba mezi senátními a komunálními volbami byla nějaká silná. Já jsem se na začátku kampaně rozhodl nekomentovat komunální dění,” dodal Bek.

Jak se domlouvá vládnoucí koalice nad Brnem?Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované