Hlavní obsah

Zaorálek: Pitva Češky proběhla, příští týden bude její tělo převezeno do vlasti

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem.

 

Reklama

Česká diplomacie zaslala do Egypta nótu. Chce přesné informace o tom, co se na uzavřené pláži patřící k hotelovému komplexu stalo. Seznam Zprávám to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Článek

Pitva Češky, která zemřela po útoku na turisty v egyptské Hurghadě, už proběhla. Čeští lékaři nyní čekají na doručení výsledků. Převoz těla je naplánován na začátek příštího týdne. Nejnovější informace sdělil Seznam Zprávám ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zaorálek také shrnul dosavadní postup české strany. Podle šéfa diplomacie musí Egypt sdělit, co přesně se na pláži v Hurghadě odehrálo. Česká republika už Egyptu poslala diplomatickou nótu, ve které žádá podrobné informace. Podle Zaorálka je závažné, že česká strana doposud tyto informace nemá.

Česko zároveň vyzvalo Egypt, aby zvážilo odškodnění rodiny. Egypt by měl podle ministra také sdělit, zda se jednalo o ojedinělý čin, nebo naopak koordinovanou a připravovanou záležitost. „Potřebujeme vědět, jestli to byl teroristický útok a jaké bylo jeho pozadí," uvedl. Informace jsou důležité i pro Egypt, konstatoval Zaorálek. „Oni se na základě toho budou nějak chovat," dodal. Bezpečnostní opatření byla podle Zaorálka na plážích ještě více posílena.

Obdobný postup jako Česká republika, tedy vyžádání konkrétních informací, zvolilo také Německo, se kterým Česko svůj postup koordinuje.

Mladý Egypťan během útoku 14. července zabil dvě Němky a několik dalších žen pobodal. U zraněné Češky měla léčba příznivý vývoj, v pondělí se ale projevilo multiorgánové selhání.

Češka pobodaná v Egyptě zemřela. Lékař vysvětluje, kdy dochází k multiorgánovému selhání.

Reklama

Související témata:

Doporučované