Hlavní obsah

Zaorálek se omluvil za Staňkův krok a zrušil výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Vedení Muzea umění v Olomouci (MUO) přivítalo kroky nového ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se rozhodl zrušit výběrové řízení na ředitele vypsané jeho stranickým předchůdcem Antonínem Staňkem. Ondřej Zatloukal, který byl dosud pověřen řízením muzea a jehož hodlá ministr jmenovat novým ředitelem, poukázal na to, že instituce za poslední půlrok utrpěla na jménu. MUO čekají jednání kvůli podobě stavby Středoevropského fóra (SEFO), na kterou vláda uvolnila 600 milionů korun. Jeho podoba by měla být jasná na konci října.

Článek

Zatloukal v pátek vyzdvihl práci bývalého ředitele Michala Soukupa, kterého Staněk odvolal 18. dubna z funkce. „Jsem velmi rád, že zůstává v instituci na pozici, která mu umožní dále se spolupodílet na kormidlu, kterým směrem se instituce v budoucnu vydá,“ řekl novinářům Zatloukal. Vyzdvihl i postoj zaměstnanců v napjaté době. „Instituce utrpěla velmi výrazně, cítíme se poškozeni, dehonestováni. Nedovedu si představit, jakým způsobem rehabilitovat to, k čemu tady během půlroku došlo, ale udělám pro to maximum,“ uvedl Ondřej Zatloukal.

Rozhodnutí nového ministra přivítal i odvolaný ředitel Michal Soukup, který přitom dosud odvolání osobně nepřevzal a považoval jej tak za neplatné. „Rozhodl jsem se, že je potřeba Ministerstvu kultury i Muzeu umění pomoci tuto situaci odblokovat a ne abychom se další měsíce, možná roky soudili, zda jsem nebo nejsem ředitelem,“ řekl na dotaz Soukup.

Podotkl, že je hrdý na zaměstnance MUO, kteří podle něj zvládli v čele s Ondřejem Zatloukalem vypjatou situaci, kdy museli čelit bezpráví exministra kultury, uvedl Soukup. „To byl hlavní cíl mého rozhodnutí, že jsem ustoupil panu ministrovi a že jsem mu vyšel vstříc,“ doplnil Soukup.

Podle Soukupa čeká MUO řada kroků kvůli stavbě SEFO. Poukázal na to, že původní plány ohledně jejího zahájení v roce 2021 nelze stihnout. Vyzdvihl názor ministra kultury, který nechce architektonickou soutěž.

„Jsou zde ve hře dvě možnosti, a to stávající návrh architekta Šépky a nová možnost, o které víme tři týdny – a to, že stát uvolňuje Hanácká kasárna a dává je k dispozici nějaké státní instituci,“ uvedl Soukup.

Podle Soukupa musí zástupci muzea vyhodnotit, zda je nová verze pro projekt zajímavá. Podotkl, že během září a října se chystá několik odborných setkání na Ministerstvu kultury, kde budou obě varianty zváženy. „Rozhodneme se na konci října pro jednu z nich,“ dodal Soukup.

Reklama

Doporučované