Hlavní obsah

Zápisy do prvních tříd jsou tady. Nezapomeňte, že dítě můžete přihlásit i bez jeho přítomnosti

Tématem Rána na gauče byly dubnové zápisy dětí do prvních tříd.Video: kamila bejlková

 

Reklama

Zápisy dětí do prvních tříd základních škol se posunuly z ledna na celý měsíc duben. Proč tomu tak je a jak to funguje v praxi? Na to odpovídali ředitelka Základní školy Tusarova Monika Nezbedová a vedoucí oddělení základního vzdělávání Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Svatopluk Pohořelý.

Článek

Devítiletá školní docházka je povinná, dítě proto musí do první třídy nastoupit ve chvíli, kdy před 1. zářím dosahuje šesti let věku. Rodiče ale mohou usoudit, že dítě je zralé i dříve, a s doporučením lékaře nastoupí do školy v nižším věku. Opačný případ je ale mnohem častější. „Každý rok zatím převažovaly děti s odkladem povinné školní docházky než žádosti o zapsání dítěte nešestiletého. To jsou zatím opravdu výjimky, kdy mají rodiče pocit, že by dítě mělo jít do školy dřív,“ říká ředitelka ZŠ Tusarova Monika Nezbedová.

V průběhu „volného“ roku, kdy má už dítě splněný povinný rok předškolní docházky, může využít přípravné třídy. Vyučování je v tomto režimu zkrácené na čtyři hodiny denně. Pak můžou rodiče využít služeb družiny základní školy, ve které je přípravná třída zřízena.

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 6:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované