Hlavní obsah

Zapomenutí živnostníci. Snaha zvýšit jejich penze zůstává u ledu

Foto: Profimedia.cz

Dočkají se živnostníci lepších penzí? A jak to vypadá s dalšími prioritami důchodové komise?

Reklama

Prevence nízkých penzí živnostníků měla být jednou z priorit Komise pro spravedlivé důchody. Po téměř roce jejího fungování se ale ani nedostala na stůl. Nejde přitom zdaleka o jedinou otázku, na kterou komise ještě nezačala hledat odpovědi.

Článek

Narovnat důchody a vytvořit podklady pro fungující systém, který vydrží nápor spojený s nástupem silných ročníků do penze. Tak zní hlavní poslání Komise pro spravedlivé důchody, které její členové před necelým rokem formulovali v několika konkrétních styčných bodech.

Mezi nimi jsou například dřívější penze pro náročné profese, narovnání důchodů pro pečující osoby nebo prevence nízkých penzí živnostníků. Ale zatímco u prvních dvou jmenovaných si komise narýsovala alespoň obecnou představu řešení, na otázku bídných penzí živnostníků se doposud nedostalo.

„Zatím to bohužel paní předsedkyně nepředložila. Je to bolavé místo a tomu se bohužel vyhýbají. Ještě jsme se nedostali k tomu, co sehrává roli,” uvedl pro Seznam Zprávy poslanec a člen komise Jan Bauer z ODS. Že se téma ještě ani nedostalo k prodiskutování, potvrdila i Marie Bílková, která v komisi zastupuje Ministerstvo financí.

Na nízké odvody osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) dlouhodobě upozorňují odbory. Živnostníci totiž mají právě kvůli nižším odvodům značně nižší penze než zaměstnanci. Většina důchodové komise proto loni souhlasila, že je třeba penze narovnat, a to nejspíš postupným zvyšováním odvodů OSVČ, které by se mohlo kompenzovat jinými způsoby, například nižší daní z příjmů. Konkrétní plán ale zatím nevznikl.

Hra o peníze

Poradní orgán Ministerstva práce a sociálních věcí se doposud zaobíral zejména strukturálními změnami v penzích. Pozornost se soustředila hlavně na ideu rozdělení nynějšího veřejného důchodového pilíře na dva. Z nového nultého pilíře by se hradila solidární část penze z daní, tedy minimální důchod. Z prvního pilíře by pak lidé dostávali zásluhovou část důchodu, která by se platila z vybraného pojistného.

Na tomto bodu se členové komise shodli, upřesnili varianty i případné makrodopady na českou ekonomiku. Stále se ale nedostali k palčivému problému – kde se na důchody najdou peníze?

„Komise měla dle mého názoru tématem budoucího financování důchodů začít. Shoda na tom panovala u velké části členů komise, odborníků i politiků. Přesto se na tu nejklíčovější věc dostala až nyní, téměř rok po zahájení jejího fungování. Všichni víme, že debata o tom je nejzásadnější a tím i nejsložitější,” uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Problémem je podle ní i to, že se v komisi ukazuje neshoda zejména mezi koaličními partnery ANO a ČSSD.

„Tím pádem je ale veškeré snažení komise a jejích více než 40 členů předem odsouzeno k nezdaru. Dost dobře se tak může stát, že výsledek bude nulový a důvěra občanů v řešení tak zásadní oblasti, jakou důchodový systém je, se znovu sníží,” dodává předsedkyně TOP 09.

Pomoc OECD

O velké důvěře v důchodovou komisi nevypovídají výroky ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která ještě před Vánoci prohlásila, že tento kabinet reformu penzí nejspíš nestihne. A to navzdory tomu, že si do vládního prohlášení vetkl ambiciózní prohlášení o „konkrétních krocích bez zdlouhavých a neplodných diskuzí”.

„Jsme v polovině volebního období, takže aby reforma mohla být účinná od roku 2021, museli bychom ji mít už alespoň ve vnitřním připomínkovém řízení, což nemáme. Proto si myslím, že moje skepse je naprosto oprávněná,” uvedla šéfka státní kasy pro týdeník Ekonom s tím, že sama zatím žádná konkrétní čísla týkající se změn v důchodech od komise neviděla.

O její netrpělivosti svědčí i to, že už loni na podzim na koaliční radě prosadila, aby návrh udržitelnosti penzijního systému pro Česko vypracovala OECD. Její členové mají do Prahy dorazit v lednu.

Pět let

Předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová však s kritikou nesouhlasí a zdůrazňuje, že je třeba ohledně penzí najít shodu napříč politickým spektrem.

„Zásadní změna systému se počítá na roky, nikoliv měsíce. Za 30 let od revoluce nebyla schopna žádná z vlád s fundamentální změnou přijít. Důchodová komise funguje 11 měsíců,” uvedla nedávno Nerudová pro Radiožurnál. Pozitivní podle ní je, že se komise shodla právě na výchozím nastavení budoucích změn.

„Paragrafované znění důchodové reformy znamená také reformu příjmové strany celého systému. Vzhledem ke stárnutí populace je jasné, že nepůjde ufinancovat z průběžného výběru pojistného moc dlouho,“ dodala. Česko by se podle ní reálně mohlo reformy dobrat v horizontu pěti let. Dosavadní výsledky práce důchodové komise plánuje společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou představit v pátek.

Reklama

Doporučované