Hlavní obsah

Zásadní změna v očkování. Skončí systém „co vakcína, to jiný distributor“

Foto: Shutterstock.com

Distribuce vakcín má být od léta pod jednou střechou. Do očkovacích center by tak lahvičky s očkovací látkou od různých výrobců měl zavážet jen jeden distributor.

Reklama

Někdo bude muset z kola ven. Zdravotní pojišťovny chtějí do léta ukončit systém, kdy každou vakcínu rozváží jiná firma.

Článek

Systém distribuce vakcín proti nemoci covid-19 se v druhé polovině roku zásadně změní. Rozvoz do velkých očkovacích center a k praktickým lékařům už nebude mít podle informací Seznam Zpráv u každé očkovací látky na starosti jiná distribuční firma, ale bude svěřen jedné jediné, tak aby i podléhal jednotnému řízení.

Pro tyto účely se připravuje velké otevřené zadávací řízení. Na dotaz redakce to potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

„Ano, v tuto chvíli pojišťovny připravují tendr na jednoho distributora, který by dodával covidové vakcíny. Bude se jednat o standardní zakázku. Kdy se vše stihne, zatím přesně nevíme, nejlepší by ale bylo, pokud by to bylo do začátku léta,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí VZP.

Všichni pod jednou smlouvou

Právě zdravotní pojišťovny ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví kontrakty s jednotlivými distributory společně uzavíraly. Šlo zatím o tři smlouvy, které se týkají vakcín Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Jejich distributoři byli vybráni ve zjednodušených soutěžích formou tzv. jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU). Chystá se přitom i další dílčí soutěž pro zatím neschválenou vakcínu CureVac.

Změny v distribuci chystané na druhou polovinu roku potvrzuje také Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven. Zdůrazňuje přitom, že se při uzavírání původních kontraktů už počítalo s tím, že jsou jen dočasného charakteru – na nezbytnou dobu k zajištěné nejnaléhavější potřeby – a jak jen to bude možné, musí následovat standardní tendr. Jinak to legislativa prý ani neumožňuje.

„Pokud jde o parametry připravovaného otevřeného zadávacího řízení na distributora vakcín proti covid-19, je předčasné to jakkoliv komentovat. Vše je zatím předmětem jednání mezi zdravotními pojišťovnami a Ministerstvem zdravotnictví,“ dodal Balada.

Návrat k původní strategii

Překvapivá není ani tak skutečnost, že má následovat standardní tendr (je to výslovně uvedeno i ve všech distribučních smlouvách), ale hlavně to, že má zůstat jenom jeden distributor. Je zde vidět určitá otočka.

Loni přijatá očkovací strategie s tímto řešením sice počítala. Výslovně se v ní totiž píše, že první schválená vakcína Pfizer/BioNtech se kvůli náročným požadavkům na skladování a transport bude rozvážet samostatně, pro všechny ostatní by měl být jen jeden distributor s jedním centrálním skladem.

Zdravotní pojišťovny však na začátku roku rozjely systém s vícero distributory. U Moderny soutěž vyhrál Avenier, pro očkovací látku AstraZeneca firma Alliance Healthcare, pro Johnson & Johnson opět Avenier.

Nový systém tak znamená návrat k původní strategii, patrně i z hlediska nákladů efektivnější. Ale bude znamenat, že některá z firem bude muset „z kola ven“, nebo se stane jen subdodavatelem. Skončit mohou teoreticky obě dvě, byť na českém trhu větší konkurenci asi nemají.

Nakolik jsou s tímto řešením dosavadní distributoři smířeni, není zcela jasné. „Mohu říct jen tolik, že jsme se změnou počítali, jelikož to vyplývá i z očkovací strategie,“ říká mediální zástupce Avenieru Martin Nesrsta.

Vedení firmy Alliance Healthcare se k věci zatím nevyjádřilo.

Popřené „selhání“ u AstraZenecy

Avizované změny jsou ohlašovány ve chvílí, kdy přímá distribuce očkovací látky AstraZeneca firmou Alliance Healthcare k praktickým lékařům byla na dva týdny pozastavena (vakcíny teď míří jen do centrálních očkovacích míst v jednotlivých krajích).

Jak už Seznam Zprávy uvedly, předcházel tomu e-mail národní koordinátorky pro očkování Kateřiny Baťhové, v němž píše o selhání distributora.

Ministr Jan Blatný ale minulý pátek její slova odmítl, na tiskové konferenci na přímý dotaz Seznam Zpráv popřel, že by se firma nějakého pochybení dopustila. Podle Blatného šlo jen o některé počáteční problémy, než si na distribuční systém všichni zvyknou.

Mluvčí ministerstva Barbora Peterová čtrnáctidenní pauzu v přímé distribuci následně vysvětlila pouze tím, že je to kvůli dočasně omezeným dodávkám očkovací látky do ČR.

„Distribuce se tedy dočasně mění, ale jedná se o promyšlený krok vzhledem k aktuální situaci s dodávkami této očkovací látky,“ vyloučila Peterová, že by se u vakcíny AstraZeneca už nyní chystala nějaká změna v distribuci.

Reklama

Doporučované